Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polen vill göra det straffbart att påstå att koncentrationslägren var polska – Israel rasar

Från 2018
Uppdaterad 28.01.2018 19:25.
Bild från koncentrationslägret i Auschwitz.
Bildtext Koncentrationslägret i Auschwitz i södra Polen.
Bild: YLE/ Jyrki Valkama 2005.

Polen förbereder ett lagförslag som ska bestraffa personer som talar om "polska dödsläger". Israel rasar mot den polska lagen.

Enligt det polska lagförslaget – som är ett tillägg till en existerande lag – kan en person som säger att Polen var skyldigt till nazistiska brott dömas till fängelse.

Lagförslaget går nu vidare till senaten och ska sedan skrivas under av landets president, uppger nyhetsbyrån AFP.

Man kan inte ändra på historien

― Israels premiärminister Benjamin Netanyahu

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kritiserar skarpt det polska lagförslaget som skulle göra det olagligt att beskriva nazisternas dödsläger som polska.

– Jag opponerar mig starkt mot det här. Man kan inte ändra på historien och förintelsen kan inte förnekas, sade Netanyahu i ett uttalande.

Förintelsen (på engelska holocaust) är benämningen på nazisternas folkmord på judar under andra världskriget.

Polen intogs av de tyska nazisterna

Polen angreps och intogs av det nazistiska Tyskland under andra världskriget. Miljontals invånare dödades – bland annat tre miljoner polska judar.

Lägren byggdes och användes av nazisterna efter att de hade invaderat Polen 1939.

I Polen har man länge motsatt sig användningen av fraser som "polska dödsläger" vilket antyder att Polen som stat skulle ha varit medskyldigt till läger som Auschwitz.

Israel: Lagen förhindrar en vidare diskussion

Israeliska myndigheter anser att den nya polska lagen skulle förhindra en vidare diskussion om Polens delaktighet i Förintelsen.

Den israeliska ministern för utbildning och diaspora, Naftali Bennett, säger att Polens beslut är ett skamligt nonchalerande av sanningen.

– Det är ett historiskt faktum att Polen hjälpte till med hanterandet av judarna, skymfade och utnyttjade dem – och till och med dödade dem – både under och efter Förintelsen.

Kontroversen har lett till att Polens charge d'affaires i Israel har kallats in av Israels utrikesministerium för att höras i frågan.