Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademi-studenter: Överraskande höga siffror för Sauli Niinistö

Från 2018
Uppdaterad 29.01.2018 06:53.
Presidentti Sauli Niinistö TV1:n studiossa presidenttitentti-ohjelmassa 15.01.2018. Presidentinvaalit 2018, presidenttipäivät televisiossa
Bildtext Sauli Niinistö tog en överlägsen seger i presidentvalet. Med 62,7 procents stöd sitter han sex år till.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Runt ett 40-tal studenter var på plats på Åbo Akademis Studentkårs och samhällsvetarföreningen SF-klubbens valvaka där man följde Yle Fems valsändning.

Den sittande presidenten Sauli Niinistö var redan inför valet en stark förhandsfavorit och precis som förväntat tog han också hem segern. Det som förvånade de Åbo Akademi-studenter som Yle Åboland talade med var hur stort Sauli Niinistö vann, det vill säga med 62,7 procent av rösterna.

- Det var ett ganska väntat resultat, men överraskande höga siffror. Man skulle kanske ha trott att förhandsröstningen skulle ha varit mer jämnt fördelad. Det var kanske där alla blev så överraskade, att Sauli Niinistö fick ett så högt resultat redan i det skedet, säger Ellen Ijäs, som är politiskt obunden.

Jag hade förväntat mig att Sauli Niinistö skulle få lite under 60 procent av rösterna, så nog var siffrorna överraskande stora

Kati Systä, vice ordförande för Grön Ungdom i Norden

Matias Martelin, också politiskt obunden, är inne på samma linje.

- Man förväntade sig inte att vinstmarginalen skulle vara så stor som den var. Men på det stora hela ett väntat resultat med en förväntad etta och tvåa.

Kati Systä, vice ordförande för Grön Ungdom i Norden, hade hoppats på att det blir en andra omgång, men ändå trott på att det bara blir en omgång.

- Jag hade förväntat mig att Sauli Niinistö skulle få lite under 60 procent av rösterna, så nog var siffrorna överraskande stora.

Valvaka i Åbo 20180128
Bildtext Matias Martelin, Ellen Ijäs och Kati Systä intervjuas av Andy Ödman i Yle Fems valvaka.
Bild: Yle

På frågan varför Sauli Niinistö är så populär lyfter ÅA-studenterna bland annat fram att folket är nöjda med hans insatser som president. Kati Systä tycker dock att Sauli Niinistö är lite otydlig med sina åsikter.

- Han har gjort ett bra jobb som president, det är säkert det som gör honom så populär. Men han uttrycker sig på ett sådant sätt som kanske inte är så jättetydligt, att folk egentligen inte vet vad han tycker och så tolkar man det på det sättet som man vill. Det kan vara en bra sak och det kan vara en dålig sak. Åtminstone blir ingen arg på honom.

Det att han är sittande president gör att han redan har förtroende hos en stor del av folket. Största delen av folket har också varit nöjda med hans arbete, så det underlättar ju för så här höga siffror

Matias Martelin

Matias Martelin tycker att om man fiskar upp 60 procent av SDP:s röster så säger det en hel del om hur populär man är.

- Han har haft liknande värden och delat samma idéer som många andra kandidater och på det sättet har han slukat upp många röster. Och det att han är sittande president gör att han redan har förtroende hos en stor del av folket. Största delen av folket har också varit nöjda med hans arbete, så det underlättar ju för så här höga siffror.

Ellen Ijäs menar att det här valet i princip var klart redan när Sauli Niinistö meddelade att han ställer upp.

- Han hade ett stort stöd redan under sin mandatperiod och när man spekulerade i om han skulle ställa upp igen så var det ganska klart redan i det skedet. Med tanke på hur populär han var redan då.

Diskussion om artikeln