Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En supervinnare och många förlorare – det här hände under valkvällen

Från 2018
Sauli Niinistö talar under presidentvalet 2018.
Bildtext Sauli Niinistö.
Bild: Lehtikuva

Det var ett val med en enda självklar vinnare – Sauli Niinistö. Här får du en överblick över vad som hände och vad du behöver veta om presidentvalet 2018.

Ja, redan då resultatet från förhandsrösterna publicerades var det så gott som klart, Niinistö får sitta kvar på presidentposten.

De slutliga siffrorna visade att Niinistö fick ett stöd på 62,7 procent. Det stora stödet för den sittande presidenten var också tydligt i Svenskfinland – i Larsmo fick han 84,3 procent av rösterna.

Men någon större överraskning var segern inte. Richard Husu skriver att segern känts klappad och klar under hela den pågående valrörelsen.

Själv sa Niinistö att han är rörd över stödet och att han känner ett stort ansvar.

Inte många procent för de andra att dela på

Ganska snabbt erkände de andra kandidaterna sig besegrade.

Tvåan Pekka Haavisto (Gröna) fick 12,4 procent av rösterna och konstaterade att han och hans parti gjort sitt bästa.

SDP gjorde ett riktigt dåligt val. Tuula Haatainen fick nöja sig med 3,3 procent av rösterna – betydligt mindre än Paavo Lipponens 6,7 procent år 2012 – och en enorm förlust för partiet.

Vänsterns Merja Kyllönen fick nöja sig med 3,0 procent och Svenska Folkpartiets Nils Torvalds var besviken på sitt stöd på 1,5 procent.

– Mitt resultat är inte särskilt stort och det är störande, sade Torvalds.

Snäppet pinsamt för Centern

Inte heller Centern har mycket att skryta med. Matti Vanhanens stöd på 4,1 procent förklarades med att det är svårt att utmana den sittande presidenten.

Statsminister och Centerns partiordförande Juha Sipilä konstaterade att resultatet inte påverkar hans ställning inom partiet.

Aningen genant för partiet är att tidigare Centerpartisten Paavo Väyrynen fick ett stöd på 6,2 procent – alltså högre än Vanhanens.

Varför så populär?

Vad är då orsaken till Sauli Niinistös enorma popularitet? Statsvetare Göran Djupsund förklarar det med att han helt enkelt har skött sig bra och inte gjort bort sig.

Om du vill läsa lite mer om hur det gick för varje enskild kandidat kan du läsa Rikhard Husus analys.

Det var valkvällen i ett nötskal. Men om du är trött på siffror och statistik kan du också återuppleva kvällen genom att ta en titt på de bästa bilderna från presidentvalet!

Och här hittar du alla resultat från presidentvalet 2018.

Diskussion om artikeln