Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vita rosor för #metoo på årets Grammygala

Från 2018
Uppdaterad 29.01.2018 07:16.
Musikgruppen Imagine Dragons poserar för bild klädda i kostym och en vit ros vid bröstet.
Bildtext Musikgruppen Imagine Dragons på Grammygalan i New York.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Bland annat Lady Gaga och Sting tog ställning mot diskriminering och trakasserier genom att bära en vit blomma på Grammygalan som i år ordnades för 60:e gången.

Musikbranschens mest prestigefyllda musikpris delades ut på natten mellan söndag och måndag finsk tid i New York. I flera år har Grammygalan ordnats i Los Angeles, men nu återvände den till New York efter en paus på 15 år.

På den röda mattan sågs ordlösa ställningstagandet i form av vita rosor som prydde många av stjärnorna. Blommorna hade valts till en symbol för kampen mot diskriminering och sexuella trakasserier och bars av bland annat Lady Gaga, Sam Smith, Kelly Clarkson, Khalid, James Corden, Ne-Yo och Sting.

Tidigare har också filmstjärnor tagit ställning mot sexuella trakasserier genom att klä sig i svart på Golden Globe-galan.

Prisutdelningen tar flera timmar

Grammypriset för årets album gick till Bruno Mars för skivan 24K Magic. Mars fick också priset för bästa låten med That’s What I Like. Kanadensiska sångaren och låtskrivaren Alessia Cara vann Grammyn för bästa nya artist.

Den avlidna legendariska musikern Leonard Cohen vann Grammyn för bästa rockuppträdande. Det var Cohens första personliga Grammy och han vann priset för albumet You Want It Darker, som gavs ut bara tre veckor före Cohens död.

Cohen dog i november 2016. År 2010 tilldelades han ett Grammypris för sitt livsverk, men det brukar inte räknas som en egentlig vinst utan snarare en hedersbetygelse.

De medverkande i "The Handmaid's Tale" tog emot pris för bästa dramaserie. Alla kvinnor i svart och flera av männen i svarta skjortor.

Svartklädda stjärnor på Golden Globe - Skarsgård kammade hem statyett

Alexander Skarsgård fick pris för bästa manliga biroll.

Diskussion om artikeln