Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bara en förskolegrupp i västra Jakobstad – syskon styrs till olika skolor

Från 2018
Den äldre skolbyggnaden vid Vestersundsby skola
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Bonäs och Vestersundsby skolor får en gemensam förskolegrupp till hösten. För att göra det här möjligt anvisas fler förskolebarn i området till Kyrkostrand, några av dem har syskon som redan går i Bonäs.

- Jag blev paff när jag öppnade brevet och det stod att vår son anvisas till Kyrkostrands skola. Jag tog förgivet att våra barn skulle få gå i samma skola, säger föräldern Ann-Sofi Grönhage.

Grönhage har en dotter som går i andra klass i Bonäs skola. Men nu vill staden att den yngre sonen börjar förskolan i Kyrkostrand.

- Vi vill naturligtvis att syskonen får gå i samma skola. Det känns tryggt och vi är jättenöjda med Bonäs skola.

Lätta trycket på Bonäs

Endast sex barn skulle börja förskolan i Vestersundsby till hösten . Därför vill staden slå ihop förskoleeleverna från Vestersundsby och Bonäs i en grupp.

Var gruppen placeras är ännu inte bestämt säger bildningsdirektör Jan Levander.

Men för att den här sammanslagningen ska vara möjlig så måste man lätta på trycket på Bonäs skola. Därför har 10 barn som enligt tidigare modell skulle ha börjat i Bonäs istället anvisats till Kyrkostrands skola.

Jan Levander
Bildtext Jan Levander.
Bild: Nathalie Lindvall

- Det gäller 10 barn som har ungefär lika långt till Kyrkostrand och Bonäs, säger Levander.

Inom staden finns det inga fastslagna upptagningsområden för de olika skolorna. Men elevupptagningen har länge följt samma mönster.

- Det är klart att man tänker på vilken skola som finns närmast när man bosätter sig och bygger hus i ett område, säger Grönhage.

Grönhage säger att det inte är skolvägens längd som oroar. Skolvägen är drygt en och en halv kilometer till båda skolorna. Det är logistiken, tryggheten och enkelheten som familjen önskar.

- Barnen har trygghet i varandra och Bonäs skola är bekant. Det är också lättare att delta i skolavslutningar och andra evenemang om barnen går i samma skola, säger Grönhage.

Ingen skola stängs ännu

Bonäs skola och Vestersundsby skola slås administrativt ihop och har fått en gemensam rektor. Alla elever ryms inte i samma byggnad innan 2021-2022 säger Jan Levander.

Därför var beskedet ännu mera förvånande säger Grönhage.

- Ingen skola skulle stängas ännu, därför blev jag mycket förvånad. Det känns som om det här gått väldigt fort nu, säger Ann-Sofi Grönhage.

Lång skolväg

Om förskolegruppen placeras i Vestersundsby skola så är ändå Kyrkostrand ett bättre alternativ för familjen Grönhage. Skolvägen till Vestersundsby är 2,6 kilometer.

- Det blir för långt för att sonen själv ska kunna ta sig till skolan. Dessutom är området rätt obekant, säger Grönhage.

Tillsammans med två andra familjer har Grönhage nu vänt sig till bildningsverket i hopp om att syskonen ska få gå i Bonäs skola.

- Inget är ju ännu fastslaget, säger Grönhage.

För ettornas del ser det ut att bli två grupper.

20 barn i Bonäs och 21 barn i Vestersundsby. 20 barn beräknas börjar i Kyrkostrands skola, 10 av dessa har styrts dit från det som enligt tidigare modell hört till Bonäs och Vestersundsbys upptagningsområde.

Diskussion om artikeln