Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Motionsappen kan avslöja militärhemligheter - joggande soldater säkerhetsrisk

Från 2018
Bild med smarttelefon
Bild: Stocksnap.io/Jordan McQueen

Genom joggingrutter som publiceras i mobilapplikationen kan man utläsa var militärtrupper håller till. En australisk studerande gjorde upptäckten som nu väcker huvudbry bland annat i den amerikanska militären.

Motionsappen Strava publicerar kartor över var användarna motionerar. Den interaktiva kartan lyser starkt i områden där appen har många användare, men till exempel i konfliktzoner förekommer det endast några små rutter på kartan.

Genom kartan kan man utläsa till exempel var amerikanska soldater joggar, skriver bland annat Washington Post.

Strava publicerade sin karta i november i fjol. Kartan fick mycket uppmärksamhet då en studerande i Australien märkte att man genom kartorna lätt kan se var det finns amerikanska militärbaser.

John Thomas, informatör för de amerikanska truppförbanden i Mellanöstern, uppger till tidningen Washington Post att den amerikanska militären nu kommer att utreda saken.

Flera sakkunniga oroar sig över att man genom information om militärers motionerande kan se regelbundenheter som kan användas till exempel i attacker.

Applikationen visar inte människors rörelser i realtid men den sparar information över tid. Den publicerade kartan visar vart användarna rört sig mellan 2015 och september 2017.

Enligt Strava har motionsappen omkring 27 miljoner användare världen över.

Företaget rekommenderar nu att användarna ser över sina inställningar i appen. Appen visar nämligen användarnas uppgifter endast om användaren tillåter att den delas fritt.

Diskussion om artikeln