Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryska visselblåsaren: Alla ryska friidrottare var dopade under OS i Peking

Från 2018
Uppdaterad 29.01.2018 15:40.
Grigorij Rodtjenkov är Rysslands före detta antidopningschef.
Bildtext Grigorij Rodtjenkov avslöjar nya detaljer om det utbredda dopningsfusket i Ryssland.
Bild: Rex Features Ltd 2012 / All Over Press

Nya uppgifter kastar en allt mörkare skugga över den ryska idrotten. Rysslands förre antidopningschef Grigorij Rodtjenkov hävdar att samtliga ryska friidrottare var dopade under OS i Peking 2008.

De ryska friidrottarna vann fem guld och tog in alles tio medaljer i Peking.

Internationella olympiska kommittén efterhandsgranskade över 400 prov från tävlingarna i Peking och ett 30-tal visade sig vara positiva. Fjorton av de positiva proven var ryska och majoriteten av dem friidrottare.

Visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov påstår att varenda rysk friidrottare var dopad i Peking, rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning. Rodtjenkov har intervjuats av den tyska journalisten och dopningsexperten Hajo Seppelt.

– Innan Peking var det väldigt lätt, du kunde göra precis vad du ville. Och alla de ryska idrottsmännen i teamet var dopade, säger Rodtjenkov.

Svårare att fuska inför OS i London

Fyra år senare var kontrollerna noggrannare så ryssarna var avsevärt försiktigare inför OS i London.

– Mellan Peking 2008 och London 2012 ändrade vi vår strategi för att dölja det vi gjorde. Vi kontrollerade allt, berättar han.

Rodtjenkov var chef för ryska antidopningslaboratoriet och var själv den som planerade och genomförde fusket.

– Idrottsmän var tvungna att ha med sig rent nedfryst urin dygnet runt och överallt, säger han.

Rodtjenkov bor numera i USA

Rodtjenkov lever numera under skyddad identitet i USA efter sina vittnesmål om den utbredda statsstödda dopningen i Ryssland.

Han talade ursprungligen ut om det ryska dopningsfusket i samband med OS i Sotji för New York Times och i dokumentären Ikaros.

Han lurade dopningskontrollanterna genom att smyga in i laboratoriet om nätterna och byta ut idrottarnas prover till prover med rent urin.

Putin med på noterna

Han hävdar i intervjun för Seppelt att den ryske presidenten Vladimir Putin var väl medveten om planerna.

Putin fick informationen av idrottsministern Vitalij Mutko.

– Mutko berättade för mig att Putin minns mitt namn väldigt väl. Och än en gång, han visste om allting. För det var en väldigt simpel kedja. Jag rapporterade till vice idrottsministern Nagornykh, Nagornykh rapporterade till idrottsministern Mutko, Mutko rapporterade till president Putin, säger Rodtjenkov.

SVT:s Uppdrag Granskning kommer att sända två program kring dopning och fusket i de olympiska spelen. Den första delen sänds på onsdagen den 31 januari.

Diskussion om artikeln