Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så reagerar världen på Niinistös seger: Hunden Lennus frånvaro bekymrar The New York Times

Från 2018
Uppdaterad 29.01.2018 14:23.
Presidentparet med hunden Lennu
Bildtext Presidentparet med hunden Lennu
Bild: Lehtikuva

Kommentarerna utomlands handlar i stort sett om att presidentvalet i Finland inte bjöd på några större överraskningar.

President Sauli Niinistö blev omvald som väntat - och en som också återvänder till sitt ämbete är "Rikets första hund" Lennu.

Enligt tidningen New York Times var till och med Niinistös hund mer spännande än själva valutgången.

"Herr Niinistös hund Lennu - är en bostonterrier med skrynklig nos Lennu stjäl showen i Finland. Lennu är känd både innanför och utanför Finlands gränser", skriver tidningen.

Att Lennu var frånvarande under presidentvalskampanjen var ett av de få mysterier som förekom under kampanjen.

― The New York Times

Vidare konstaterar NYT att "Herr Niinistö uttrycker sig sparsamt på Twitter och hans tweetar får inte särskilt stor spridning - men då en närbild på en brett leende Lennu publicerades på Twitter så delades tweeten över 50 000 gånger och gillades nästan 150 000 gånger."

Enligt NYT var Lennus frånvaro under presidentvalskampanjen ett av de få mysterier som förekom under kampanjen.

NYT beklagar dock att Lennu nu löper risk att förlora en del av strålkastarljuset eftersom presidentparets första barn föds i februari och kommer att stjäla uppmärksamheten från Lennu.

I övrigt konstaterar The New York Times att Niinistö är populär eftersom han inte har gjort några stora misstag. Och att han verkar vara en försiktig person.

Niinistö klarar av att upprätthålla relationerna till Moskva trots att Finland stöder sanktionerna mot Ryssland

― BBC

BBC konstaterar att Finlands president bekvämt blev omvald, och att han är populär bland annat för att han har upprätthållit goda relationer till Moskva - trots att Finland ändå stöder de sanktioner som riktas mot Ryssland på grund av den ryska annekteringen av Krim.

Partierna betydelse blev liten. Det handlade om ett personval

― Dagens Nyheter

I jämförelse med presidentvalet 2012 låg fokus nu mera på säkerhetspolitik än värdefrågor, skriver Dagens Nyheter (kräver inloggning).

DN konstaterar också att Niinistös popularitet inte avspeglar stödet för de olika partierna. Det finns en större rörlighet över partigränserna eftersom det är fråga om ett personval.

Han var den enda som inte tog ställning för eller emot Nato

― Sveriges Radio

Sveriges Radio tar upp det faktum att Niinistö är den enda av alla kandidater som i Yles valtest inte tog ställning för eller emot ett medlemskap i Nato.

Vidare påpekade Sveriges Radio att Niinistö har många utmaningar framför sig: ett Europa som knakar i fogarna, ett allt spändare säkerhetsläge vid Östersjön, klimatfrågor - samt flyttrörelser inom landet vilket skapar problem med avfolkning.

SVT konstaterar att Niinistö Sauli Niinistö är presidenten som åker rullskridskor och att undersökningar som gjorts har visat att Niinistö är en av Finlands populäraste presidenter genom tiderna.

Diskussion om artikeln