Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö: Jag fortsätter träffa partiledare och parter i Ukrainakonflikten

Från 2018
Uppdaterad 29.01.2018 16:02.
Sauli Niinistö ler.
Bild: Lehtikuva

President Sauli Niinistö, som med klar marginal omvaldes för en till sexårsperiod på presidentposten i går, höll presskonferens på Talludden i dag.

Presidenten inledde med att tacka alla som röstat på honom och alla som deltagit i valarbetet. Han tackade också alla motkandidater för en intressant valkampanj.

Han uppgav att han tänker fortsätta med den tradition han satt igång, nämligen att träffa partiledare regelbundet för att dryfta hur olika slags frågor kan drivas på ett konstruktivt sätt.

Niinistö säger sig inte ha något särskilt behov av att blanda sig i regeringens säkerhetspolitik eller EU-politik, men är nog nöjd med att frågan om Östersjöns säkerhet knyckt lite framåt mellan Nato och Ryssland.

Niinistö säger sig samtidigt vara mycket intresserad av EU:s säkerhetspolitiska utveckling och kommer att fortsätta följa frågan noga.

- EU måste gå igenom sin praxis och förenhetliga reglerna inom unionen vad gäller invandring, det är något som måste göras för att underlätta situationen inom unionen, svarade Niinistö på frågan om hur han ser på Finlands framtida roll som flyktingmottagare.

"Min position är inte annorlunda än förr"

Niinistö omvaldes med 62,7 procent av de givna rösterna i presidentvalets första omgång.

- Men jag upplever inte att jag på något sätt skulle ha en annorlunda position denna gång, svarade Niinistö på frågan om hur han ska förvalta det enorma förtroendet för honom.

Vilka utmaningar står Finlands och Rysslands relationer inför under de kommande åren då också president Vladimir Putin sannolikt blir omvald?

- Jag ser inga specialla problem med våra relationer, men förstås är situationen i Ukraina svår. Det betyder att EU och Ryssland har svårt att hitta närmare kontakt, svarade Niinistö på Svenska Yles fråga.

Presidenten sade att det samtidigt är viktigt att det pågår en dialog.

- Jag hoppas att vi får se något positivt hända i saken efter valet, Ryssland har ju flera skäl att ha kontakt med EU - vilket inte går för sig så länge som frågan är öppen, fortsatte Niinistö.

Niinistö sade också att han kommer att träffa såväl Putin som Ukrainas president Petro Porosjenko även i fortsättningen och vara aktiv på det sättet.

Vad gäller Sverige och de säkerhetspolitiska diskussionerna där så säger Niinistö att Finlands linje inte skiljer sig särskilt mycket från den svenska.

Diskussion om artikeln