Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppehållstillstånd ska locka talangerna till Finland: ”Vi har inte tillräckligt med invandrare för att bygga upp innovativa företag”

Från 2018
En man tar en selfie med två astronauter vid Helsingfors mässcentrum.
Bildtext Teknologimässan Slush i Helsingfors samlar uppstartsföretagare och finansiärer.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Framtidens finländska storföretag kan vara grundat av indier, amerikaner eller afrikaner.

Det hoppas åtminstone myndigheterna, som kommer att ge uppehållstillstånd åt företagare från länder utanför EU som har en riktigt bra företagsidé.

Det är Business Finland som utvärderar uppstartsideerna och avgör om de kan utvecklas till ett framgångsföretag.

Det gäller företag med stark tillväxt, innovativa ideer och en stor potentiell marknad utomlands. Det räcker alltså inte att grunda ett företag för den finländska marknaden.

Oklart hur många som vill hit

Några personer har redan hört sig för om uppehållstillstånden, men hur många som kan tänkas vara intresserade av ett uppehållstillstånd för att driva ett tillväxtföretag vet man inte.

- Jag hoppas att vi skulle få mellan 50 och 100 utländska team för att se hur man skulle kunna bygga affärsmodellen. Man får också hoppas att en stor del av entreprenörerna redan är i Finland som studerande som gärna vill stanna kvar här, säger Jukka Häyrynen vid Business Finland.

Häyrynen är direktör för uppstartsverksamheten vid Business Finland, som grundades då Tekes och Finpro slogs ihop.

Business Finland analyserar årligen 600-700 uppstartsföretag och av dem får 400-450 finansiering för att starta affärsutveckling. De team som driver företagen består ofta av mellan två och fyra personer.

Ifall det blir en bra produkt kanske jag vill grunda ett uppstartsbolag.

Sourya Sen

Arbetsplatser, skatter och nya ideer

Jukka Häyrynen säger att Finland kan dra stor nytt av utländska entreprenörer som har innovativa ideer.

Den kunskap utlänningarna har fått genom sin finländska utbildning kommer till nytta i Finland och ger både arbetsplatser och skatteintäkter.

Om man lyckas locka entreprenörer som inte tidigare bott i Finland ger det också mervärde, säger Häyrynen.

- Vi har inte tillräckligt med invandrare för att bygga upp bra innovativa starka företag. De har kunskap som inte kommer från vår egen kulturbas utan utanför. Från Afrika, Indien, Fjärranöstern eller Sydamerika där det finns stora marknader.

Suorya Sew från Indien studerar i Finland.
Bildtext Sourya Sen utvecklar en videosyntetisator.

De som inte hittar jobb får inte stanna i Finland

Utländska studerande kan få uppehållstillstånd för att studera, men när de är klara med sina studier måste de hitta ett jobb om de vill stanna i Finland.

Möjligheten att få stanna i Finland för att starta ett företag låter som ett bra alternativ, säger Sourya Sen från Indien, som studerar vid Aalto-universitetet.

Som en del av studierna håller han på att designa en videosyntetisator som kan användas för att framföra eller komponera musik.

Möjlighet till uppehållstillstånd för företagare är en bra sak, annars måste man ju snabbt få ett jobb för att stanna i Finland.

Cheung un Lee

- Jag kanske söker finansiering till exempel via nätverket Kickstarter eller liknande, och då kan det behövas en affärsplan. Ifall det blir en bra produkt kanske jag vill grunda ett uppstartsbolag.

Det som lockade Sen till Finland var den höga nivån på utbildningen och sådana kurser som inte finns i Indien. Nu har han varit i Finland i ett och ett halvt år.

- Jag har märkt att jag trivs här och att arbetslivet är flexibelt, arbetstiderna och arbetsmängden är mycket bättre än i Indien.

Koreanen Cheung un Lee är utbytesstuderande i Finland, men han hoppas kunna flytta mera permanent till Finland för att studera.

- Möjlighet till uppehållstillstånd för företagare är en bra sak, annars måste man ju snabbt få ett jobb för att stanna i Finland, säger Lee.

Studerande Isra Rab från Italien och Cheung un Lee från Korea.
Bildtext Koreanen Cheung un Lee behöver uppehållstillstånd i Finland, italienska Isra Rab får stanna om hon vill.
Bild: Yle / Victoria Wirén

Han är ändå lite tveksam till tanken på att själv grunda ett företag.

-Hur ska man finansiera företaget? Det behövs ju en del pengar, säger Lee.

Nätverk och affärsänglar stöder uppstartsföretag

Jukka Häyrynen vid Business Finland säger att finansieringen för företaget nog ordnar sig, ifall det är en idé med stor potential.

Teknologimässan Slush växer år för år och det finns täta nätverk av uppstartsföretag, stödtjänster och så kallade affärsänglar, som placerar pengar i högriskföretag.

De som inte har kontakter från förr kan få hjälp att hitta finansiärer, så att de uppfyller de krav som Business Finland ställer.

Många uppstartsföretag misslyckas, men de som lyckas kan göra miljonvinster.

Det är i vårt intresse att se till att talangerna stannar i Finland och att vi kan locka nya innovativa människor hit, säger Häyrynen. Men det är inte självklart att de väljer Finland.

- Det är konkurrens mellan olika länder i Europa. Estland, Danmark, Holland, Frankrike och Storbritannien är mycket starka på den här sidan, de är magneter som drar till sig kunskap och ivriga entreprenörer. Vi försöker få en del av dem.