Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Whatsapp-trakasserierna förvånar inte studenter vid Åbo Akademi: ”Det är så vanligt att personlig information sprids i dag”

Från 2018
Uppdaterad 30.01.2018 07:56.
Kvinna surfar på sin mobiltelefon.
Bild: Pixabay

Den senaste tiden har flera finländska kvinnor blivit utsatta för trakasserier via Whatsapp. Kvinnorna har blivit tillagda i grupper där det skickats obehagliga och hotfulla meddelanden och bilder. Polisen är maktlös inför fenomenet.

Yle Åboland frågade sex kvinnliga studenter vid Åbo Akademi, som valde att vara anonyma, hur de reagerade när de fick höra om de här trakasserierna, och hur de ser på sin egen datasäkerhet.

Alla de studenter Yle Åboland talade med använder Whatsapp för att hålla kontakt med sina vänner och upplever appen som väldigt personlig. Att främmande personer skulle ta kontakt via den tjänsten känner de därför skulle vara mycket konstigt.

En av studenterna säger att hon blev jätterädd då hon hörde nyheten om Whatsapp-trakasserierna och alla instämmer att det skulle vara väldigt obehagligt att själv bli utsatt för något liknande.

Händelserna har fått dem alla att reflektera över den information om dem som finns tillgänglig på nätet, och som eventuellt har spridits.

En student berättar att hon är mycket oförsiktig och har inte alls funderat över var hennes telefonnummer finns. Hon säger att hon lämnar ut sin e-postadress nästan vart som helst.

Hon har inte åtgärdat sin datasäkerhet heller eftersom hon inte tror att det går att skydda sig mot hackers.

Inte för privat på sociala medier

Fler av dem har två separata e-postadresser, en för sociala medier och en för mer seriös användning. De är också försiktiga med att lämna ut sina telefonnummer och ha personlig information på Facebook som alla kommer åt.

Men alla är övertygade om att de kunde ha bättre koll på sina uppgifter och förbättra sin datasäkerhet

Gällande sociala medier ser de flesta av dem till att fundera över vad de lägger upp och att inte publicera för personligt innehåll. En av studenterna brukar låta bli att lägga till var hon är på Instagram.

En kvinna håller en smarttelefon i handen med Facebook öppen.
Bild: Panithan Fakseemuang/Mostphotos

Ingen av studenterna är dock förvånade över trakasserierna på Whatsapp. Enligt dem är det så pass vanligt med hackning av konton och dylikt nuförtiden.

En av studenterna berättar att hennes vänners privata bilder har stulits och använts i dejtingappen Tinder.

Flera av studenterna säger att det är mycket vanligt att de kontaktas av okända män via Instagram och Facebook som de tvingas att blockera.

Polisen har svårt att agera

Hundratals finländska kvinnor har blivit utsatta för trakasserier via Whatsapp under den senaste tiden. Enligt kriminalkommissarie Kaarle Lönnroth kan polisen inte göra mycket.

Eftersom Whatsapp är en applikation för kommunicering som styrs från utlandet har polisen svårt att agera.

Whatsapps och Facebooks logotyper på en mobilskärm.
Bild: EPA / RITCHIE B. TONGO

Ifall man blir tillagd i en stötande chatt-grupp råder Lönnroth en att lämna gruppen genast. Om problemet fortsätter är det bra att byta telefonnummer.

– Det är beklagligt att det kan innebära extra kostnader som ingen ersätter för enskilda individer. Men det är väldigt svårt att reda ut varifrån de här meddelandena egentligen kommer.

Lönnroth tillägger att man kan göra en brottsanmälan ifall innehållet i meddelandena uppfyller kriterierna för brott.

Ett lösenord per tjänst

Trots att polisen inte kan göra så mycket i det här fallet finns det några saker man kan göra för att förbättra sin datasäkerhet generellt.

Åbo Akademis informationssäkerhetschef Jan Wennström säger att det är speciellt viktigt att se över sina lösenord.

– Om man har ett gott lösenord behöver man inte byta det med jämna mellanrum. Men då ska du definitivt inte använda det på andra ställen. Du ska ha ett lösenord per tjänst.

Jan Wennström är informationssäkerhetschef vid Åbo Akademi.
Bildtext Jan Wennström.
Bild: Yle/Jesper Alm

Risken med att använda samma lösenord för flera tjänster är att man kan mista alla konton ifall ett blir hackat.

– Det första skurkarna gör är att testa samma lösenord på olika tjänster. Om man till exempel använder samma lösenord för Linkedin, Gmail, Twitter och Twitterkontot knäckt betyder det att de två andra testas. Istället för att bli av med bara ditt Twitterkonto blir du då av med de andra kontona på samma gång.

Uppdatering 30.1.2018 kl. 07:47: Rubriken är ändrad från ”Det är så vanligt att konton hackas och information sprids i dag” till Whatsapp-trakasserierna förvånar inte studenter vid Åbo Akademi: ”Det är så vanligt att personlig information sprids i dag”.

Två händer håller i en kaffekopp med mjölkskum. En telefon ligger bredvid på bordet.

Hundratals unga kvinnor trakasserade på Whatsapp – polisen är maktlös

Okända män skickar äckliga meddelanden och hotelser.