Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur poppis är Niinistö jämfört med andra ledare?

Från 2018
Uppdaterad 29.01.2018 20:21.
Sauli Niinistö och Donald Trump.
Bildtext Sauli Niinistö har ett betydligt större stöd än USA:s president Donald Trump.
Bild: Lehtikuva

Sauli Niinistös valresultat visar att han är en extremt populär politiker med finländska mått mätt- men hur bra klarar han sig i en internationell jämförelse?

Niinistö kammade hem 62,7 procent av rösterna i den första omgången av presidentvalet 2018. Det här stödet är exceptionellt stort också internationellt sett; åtminstone om man ser på demokratiska västländer.

Niinistös stöd bleknar ändå i jämförelse med stödet för Islands fjärde president. Vigdís Finnbogadóttir valdes till Islands president år 1980.
Hon var då världens första folkvalda kvinnliga president, och hon återvaldes åren 1984, 1988 och 1992. Då hon återvaldes 1988 vann hon valet med ett stöd på 94 procent.

Vigdís Finnbogadóttir.
Bildtext Vigdís Finnbogadóttir
Bild: EPA / ANTON BRINK

Att presidenten får ett stort stöd är ändå inte ovanligt i Island; också Finnbogadóttirs efterträdare Ólafur Ragnar Grímsson fick 85,6 procent av alla röster då han omvaldes i presidentvalet år 2004.

60-70 procent stöd för presidenter i Europa

När Österrikes president Heinz Fischer omvaldes år 2010 fick han ett stöd på nästan 80 procent. Hans företrädare Thomas Klestil omvaldes år 1998 med ett stöd på nästan 65 procent.

Också i Portugals och Bulgariens närhistoria har det hållits presidentval där den sittande presidenten blivit vald under den första omgången med ett stöd på 60-70 procent.

Den litauiska järnladyn Dalia Grybauskaitė valdes år 2009 med ett stöd på drygt 69 procent, men då var valdeltagandet endast 51,6 procent.

I

Litauens president Dalia Grybauskaitė
Bildtext Den litauiska järnladyn Dalia Grybauskaitė
Bild: EPA/KESTUTIS VANAGAS

Litauen är presidentens roll liknande som i Finland; hen leder landets utrikes- och säkerhetspolitik tillsammans med regeringen.

Putin överlägsen i Europa

Vad gäller stödet för politikerna just nu är Rysslands president Vladimir Putin den enda av de europeiska ledarna som kan mäta sig med Niinistö. Förra året sade 81 procent av ryssarna att de stödde Putin, enligt en undersökning gjord av Levada-institutet.

Också Tysklands förbundskansler Angela Merkel åtnjuter ett stort stöd. Enligt den senaste opinionsmätningen anser 53 procent av tyskarna att det är bra eller mycket bra att Merkel fortsätter leda landet.

Storbritanniens premiärminister Theresa May kan bara drömma om Niinistös siffror. Endast 29 procent av britterna är nöjda med Mays sätt att sköta sin post och brexit,visar en undersökning som forskningsinstitutet Opinium har gjort.

Vladimir Putin och Angela Merkel
Bildtext Rysslands Vladimir Putin och Tysklands Angela Merkel
Bild: EPA/WOLFGANG KUMM

Stödet för svärmorsdrömmarna Trudeau och Macron dalar

Också USA:s president Donald Trump har ett betydligt svagare stöd än Niinistö. Ett medeltal av de olika opinionsundersökningarna ger Trump ett stöd på 39 procent.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har utpekats som en riktig svärmorsdröm, men också hans popularitet har börjat minska. I december 2017 sjönk stödet för Trudeau första gången till under 50 procent, då 47 procent av kanadensarna meddelade att de stödde premiärministern.

Också Frankrikes president Emmanuel Macron var omåttligt populär då han valdes till president, men också hans stjärna verkar dala.
Enligt den senaste opinionsmätningen från Frankrike stödde 49 procent av fransmännen sin president.

I slutet av året steg stödet för Macron fortfarande, men nu har det sjunkit med fem procentenheter.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau iklädd kostym.
Bildtext Justin Trudeau
Bild: EPA/PHILIPPE HUGUEN