Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Är det dags för Sipilä att ta konsekvenserna av sitt valspråk?" - Centerns bakslag i presidentvalet väcker känslor inom partiet

Från 2018
Uppdaterad 29.01.2018 17:08.
Juha Sipilä
Bild: imago/Sven Simon/ All Over Press

Ordföranden för Centerns svenska distrikt tycker att det är dags för centerledaren och statsministern Juha Sipilä att dra slutsatser av partiets valförluster. Centerns presidentkandidat Matti Vanhanen lyckades bara få ett stöd på 4,1 procent i presidentvalet i söndags.

- Centern har blivit ett ganska nyliberalt parti som är rätt så grönt och det är inte det vi eftersträvar här på landsbygden, säger Peter Knuts som är ordförande för Centerns svenska distrikt.

Peter Knuts tycker också att centerledaren och statsministern Juha Sipilä (C) borde leva enligt sin egen princip "tulos tai ulos", fritt översatt "vinna eller försvinna", eftersom det har gått så pass dåligt i de senaste valen.

Peter Knuts
Bildtext Peter Knuts, ordförande för Centerns svenska distrikt
Bild: Yle/Roger Källman

Väyrynen står för centeridealen

Knuts säger att det snarare är Paavo Väyrynen som står för de gamla centeridealen.

Väyrynen är hedersordförande i Centern men ställde nu upp på egen hand via en valmansförening. Och i kommunerna längs den österbottniska kusten fick Väyrynen betydligt fler röster än Vanhanen.

Borde då Centern ha haft en annan kandidat?

- Det var ju så gott som omöjligt att utmana den sittande och mycket populära presidenten, så det gällde för de andra partierna att då snarare lyfta fram någon som kunde profilera partiets politik, säger Knuts.

Att det gick dåligt för Centern visar att Centerns politik går dåligt, är Knuts slutsats.

Inga enkla slutsatser

Eeva Kärkkäinen är journalist vid Centerns partiorgan Suomenmaa och säger att det inte går att dra så enkla slutsatser.

- Presidentvalet var exceptionellt och jag tror att Centern precis som Socialdemokraterna behöver lite tid att analysera presidentvalet säger Kärkkäinen.

personporträtt på Eeva Kärkkäinen
Bildtext Eeva Kärkkäinen
Bild: Suzana Bincl

Paavo Väyrynens framgång blir också föremål för Centerns analys, påpekar Kärkkäinen som håller med om att Väyrynen tilltalade en del av Centerns väljare.

Eeva Kärkkäinen anser att Juha Sipilä inte direkt kopplade sin egen politiska framtid till Vanhanens framgång utan att Sipilä här har tolkats för snävt.

- Han kopplade ihop Centerns förtroende för honom med valresultatet, men gjorde inte direkt en koppling mellan valresultatet och sin egen fortsättning, anser Kärkkäinen.

Hon säger att stödet för Sipilä är starkt inom Centern. Han blir kanske utmanad vid partikongressen i sommar, men om han vill har han goda chanser att bli omvald, säger Eeva Kärkkäinen.

Uppdatering 29.1.2017 kl. 17.07: Eeva Kärkkäinens citat är ändrat från "Han kopplade ihop förtroendet för Centern med valresultatet, inte sin egen position, anser Kärkkäinen" till "Han kopplade ihop Centerns förtroende för honom med valresultatet, men gjorde inte direkt en koppling mellan valresultatet och sin egen fortsättning, anser Kärkkäinen."

Diskussion om artikeln