Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Huhtasaarieffekten är långsiktig" – Sannfinländarna har bäddat inför riksdagsvalet tror forskare

Från 2018
Laura Huhtasaari, presidentkandidat 2018
Bildtext Sannfinländarnas nya stjärna Laura Huhtasaari har fördelarna att hon är kvinna och ung, säger docent Ann-Cathrine Jungar.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Ann-Cathrine Jungar, docent vid Södertörns högskola, tror att Laura Huhtasaari (Sannf) inte har fel då hon firar sin tredjeplats i presidentvalet, trots att hon fick magra 6,9 procent av rösterna.

Visst är strax under sju procent inte optimalt för ett parti som brukar ligga på närmare tio procent i opinionsundersökningarna.

Men ingen av den sittande presidentens motståndare i presidentvalet lyckades heller mobilisera alla de väljare som vanligtvis sluter upp bakom de olika partierna. Pekka Haavisto (Gröna) och Laura Huhtasaari är de kandidater som kom närmast.

- Jag tror att man ska tänka sig att den här Huhtasaarieffekten är mera långsiktig. Och det var också kanske partiets målsättning, säger Ann-Cathrine Jungar.

Hon forskar i och föreläser om demokrati och speciellt högerpopulism vid Stockholmsskolan Södertörn. Hon menar att Sannfinländarna kom i mål, trots det låga understödet.

Partiet kunde nu presentera en stark kandidat, en politisk ledare, inför riksdagsvalet

- Och det har de ju lyckats med. Hon har verkligen etablerat sig, gjort sig känd och kunnat presentera den sannfinländska politiken, säger Jungar.

Radarparet Laura och Jussi

Jungar tror att Huhtasaari och partiordförande Jussi Halla-aho kan bli ett starkt radarpar i riksdagsvalet. Huhtasaaris relativt unga ålder och det faktum att hon är kvinna tror Jungar att kan bli en succé.

- För ett parti som Sannfinländarna som har ett underskott av kvinnliga väljare är det här verkligen en triumf; att man kan presentera en stark, kvinnlig ledare, säger Jungar.

Populistforskaren Ann-Cathrine Jungar
Bildtext Ann-Cathrine Jungar.
Bild: Johannes Tabermann/Yle

Jungar understryker att populismen i Finland, precis som Huhtasaari själv konstaterade efter valet, inte på något vis ska räknas bort.

- Populismen i Finland har etablerat en nisch som är EU-kritisk, motsätter sig invandring och det multikulturella samhället. Det handlar mycket också om socialkonservativ politik och centrerad socioekonomisk politik.

- Det är en nisch man har lyckats muta in. Resultaten i olika val kommer väl att gå upp och ner, men partiet och den nischen kommer inte att försvinna någonstans i det här skedet.

Ung, färgstark kvinna populär medicin

Laura Huhtasaari lyfte i presidentvalet upp flera ämnen som Sannfinländarna inte alltid ställer i centrum. De tidigare kärnfrågorna EU och invandring kom lite i skymundan.

- Det har väl med valets karaktär att göra. I ett presidentval ska man övertala en bredare väljarkrets än vanligt och då är det klart att man tonar ner de mest radikala åsikterna, säger Jungar.

- Dessutom lyfte hon ju även fram familjepolitik, jämställdhet, välfärdsfrågor som sjuk- och hälsovård och även skolor.

Jungar tror att det också är ett symptom på något som händer i de flesta högerradikala partierna i Europa, att man försöker locka fler kvinnliga väljare.

- Och då är ju Laura Huhtasaari som en ung, färgstark politiker en fördel för partiet.

Ann-Catherine Jungar intervjuades av Anna Dönsberg.