Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Över 200 undertecknare kräver bättre förbindelsetrafik kring Iniö

Från 2018
Bil ombord på Skagenfärjan i Iniö.
Bild: Yle/Nora Engström

En delegation från Iniös yttre holmar överlämnar en namninsamling denna vecka. Kravet är snabba åtgärder för att göra förbindelsebåtstrafiken smidigare.

I somras började fast bosatta på ön Kolko protestera mot de kontinuerliga försämringarna som med åren skett i förbindelsebåtstrafiken. Sista droppen var att den för Kolko synnerligen viktiga gamla bryggan i Jumo togs ur bruk då markägare förbjöd trafiken.

De som är bosatta på de yttre holmarna kräver nu att NTM-centralen och Pargas stad anstränger sig för att lösa situationen.

Enligt Kolkobon Eva Lettinen har myndigheterna inte vidtagit några som helst åtgärder, men att invånarna på de yttre holmarna inte ger upp.

– Företagsamheten, stuguthyrningen och yrkesutövningen kräver fungerande trafikförbindelser. Det är också befängt att drömma om nya fast bosatta om förbindelserna inte fungerar. Många deltidsboende använder numera sina fritidsbostäder året runt och kan också distansarbeta där. Också de är i behov av fungerande förbindelser.

I september startade Kolkoborna en namninsamling på webben. Den har undertecknats av 205 personer, av vilka de flesta har anknytning till Kolko. Namnen överräcks på fredag till Pargas stads ledning då en delegation träffar stadsdirektör Patrik Nygrén klockan 11 i stadshuset.

Diskussion om artikeln