Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vörå vill undvika onödiga konflikter – bjöd in expert att föreläsa för kommunens anställda

Från 2018
Uppdaterad 30.01.2018 09:40.
Annika Tidström presenteras av Mikko Ollikainen.
Bildtext Annika Tidström och Mikko Ollikainen.
Bild: YLE/Markus Bergfors

I och med social- och hälsovårdsreformen kan kommunerna komma att stå inför stora förändringar, vilket även kan innebära konflikter. Som ett led i satsningen på personalen under 2018, vill man i Vörå kommun vara förberedda på förändringarna.

På måndagen bjöd Vörå kommun in Annika Tidström, som är professor vid Vasa universitet, för att föreläsa för förmän och förtroendevalda i kommunen under rubriken "Ledning av förändring och konflikthantering".

- Förändringarna som vi kommer genomföra i kommunerna innebär konflikter på olika vis, så det här är ett led i det för att kunna hantera det, säger Rainer Bystedt, styrelseordförande i Vörå.

En kommun med konflikter i bagaget

Vörå kommun har emellanåt fått dras med en stämpel som en konfliktfylld kommun på grund av att det uppstod stora konflikter inom kommunledningen för några år sedan.

Bystedt säger att föreläsningen ändå inte är arrangerad med tanke på gamla konflikter, utan att fokus främst ligger på framtidens förändringar.

Kommundirektören, Mikko Ollikainen, håller med.

- Överlag tycker jag vi har det ganska bra ställt och inte annorlunda än på något annat ställe. Jag tycker vi tar tag i det ”case by case” och följer de modeller som finns. Det handlar långt om kommunikation.

Carina Nyqvist, kanslichef i Vörå kommun, säger också att de lagt de gamla konflikterna bakom sig och att kommunen är på god väg framåt.

Hon tycker ändå att konflikthanteringen överlag kunde bli bättre i kommunerna.

- Många gånger sopas saker under mattan. Man borde ta tag i problemet genast det börjar och det är kanske sådant vi borde bli bättre på, säger Nyqvist.

Carina Nyqvist, kanslichef i Vörå.
Bildtext Carina Nyqvist, kanslichef vid Vörå kommun.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Konflikterna kunde ha undvikits

Bystedt tror att de konflikter som varit i kommunen kunde ha undvikits ifall man redan tidigare diskuterat konflikthantering.

- Framför allt tror jag att dialogen inte skulle ha behövt gå utåt utan lösts internt. Vi hade kunnat göra det innanför fyra väggar ifall vi fått det stöd som vi borde ha fått då.

Han tycker att situationen i kommunen är bra, men att det alltid kan bli bättre.

- Jag uppfattar klimatet bland politikerna som väldigt bra, men allt kan bli bättre. Den här satsningen kan vara ett bra sätt att gjuta olja på vågorna och gå vidare, säger Bystedt.

Förändring medför ofta konflikter

Att det uppstår konflikter som växer ur proportion är svårt att undvika helt, säger Tidström. Speciellt i tider av förändring blir det snabbt grupperingar för och emot där man tycker och tänker olika, berättar hon.

- Det är helt naturligt att tycka och tänka olika, för det ska man ju i politiken. Men man behöver inte bli fast i det och börja ta upp sådant som hänt tidigare, utan istället ska man försöka ha ett framåttänk.

Enligt Tidström behövs konflikter i politiken eftersom man annars kan stanna i utvecklingen, men säger att det är viktigt att fokusera på lösningen av konflikten.

- Mycket har att göra med att man har ett lösningsinriktat sätt att se på saker och att man kommunicerar på rätt sätt med varandra

Rainer Bystedt.
Bildtext Rainer Bystedt (SFP), styrelseordförande i Vörå kommun.
Bild: YLE/Markus Bergfors

"Alla kommuner behöver detta"

Ollikainen, följer Tidströms råd och utgår inte från konflikterna, utan de kommande förändringarna.

- Framför allt ska vi vara förberedda på vad det innebär att flytta över en massa personal inom social- och hälsovården i framtidens kommun. Det är det som egentligen är grunden till det hela.

Bystedt, säger att det här inte enbart gäller Vörå, utan att alla kommuner står inför förändring och borde fundera på hur man ska leda personalen.

- Jag tycker vi ska vara enade i hela Österbotten i hur vi hanterar förändringen. Vilken kommun som helst skulle behöva den här typen av undervisning.

Han tror föreläsningen kan vara en tankeväckare.

- Tidström kan kanske inte göra något stordåd, men däremot kan hon leda in oss på rätt spår, konstaterar Bystedt.

Diskussion om artikeln