Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Robotar och 3D-figurer skapas i Makerspace-rum i Närpes

Från 2018
En robot står på ett bord med händerna utsträckta.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Kreativitet och självständighet är ledord för Makerspace-projektet på Yrkesakademin i Närpes. Det tvååriga projektet strävar till att utöka samarbetet mellan skolor i olika utbildningsstadier samt med näringslivet.

Makerspace är ett konkret rum för kreativt skapande och uppmuntrar till att lyfta upp nya idéer och innovationer. Yrkesakademin i Närpes är bland de första i Finland att implementera Makerspace i undervisningen.

En logo där det står Makerspace YA!
Bildtext Makerspace YA.
Bild: Yle/Juho Karlsson

- Makerspace-projektet började redan förra våren då jag tyckte att vår IT-undervisning behövde ett lyft. Jag började söka runt och efter lite sökande hittade jag Maker-kulturen och tyckte att det kunde vara ett alternativ för oss, konstaterar projektledaren Kaj Ekroos.

En kvinna och en man står vid olika figurer gjorda med en 3D-printer.
Bildtext Carina Storhannus och Kaj Ekroos ansvarar för projektet.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Tanken med Makerspace är att vem som helst ska kunna komma in och arbeta med ett projekt eller dela erfarenheter och idéer.

Det fysiska utrymmet och hur det utformas och utrustas med möbler, verktyg och tillbehör är viktigt för att släppa fram det innovativa skapandet.

Tog i bruk verksamheten i höst

Redan i höstas tjuvstartade man projektet med att ta i bruk Makerspace- rummet för studerande och i rummet finns allt som man kan tänkas behöva inom IT-branschen.

- Vårt Makerspace baseras väldigt stort på teknik överlag. Vi har VR-utrustning, 3D-utskriftsutrustning och scanners. Vi har robotteknik och vi har datormontering. Alla de delar som hör till en modern IT-utbildning. Det här utvecklas hela tiden och vi söker kontinuerligt nya sätt och nya vägar.

Olika 3D-figurer.
Bildtext 3D-figurer.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Makerspace- kulturen börjar kanske snart få ett fotfäste i Finland, men i Sverige ligger man steget före. Därför åkte också Ekroos till Hultsfred i Sverige då han ville veta mera om trenden.

- Vi tyckte det var jättebra. De hade exakt samma tankebanor som vi hade, men de hade redan fått igång sitt Makerspace.

- I Sverige finns en jättestor Maker- kultur, i Finland finns det inte. I Finland finns något som kallas hacklab, men det är väldigt låsta utrymmen och man måste bland annat vara medlem i en förening. Jag vill ha något som är mera öppet.

Fungerar över alla utbildningsstadier

På yrkesakademin i Närpes har man nu lyckats implementera Makerspace i den egna verksamheten. Men också lågstadieskolorna i staden kan dra nytta av verksamheten.

-Vi har lågstadieelever på besök och datanomstuderande tar hand om eleverna och visar den här tekniska utrustningen. Vi ska också på besök till olika lågstadier och tar med den utrustning vi har, säger Ekroos.

Och båda parterna vinner på det.

- Man förstår det också bättre själv när man får lära ut det. Man förstår det på ett annat sätt, säger datanomstuderande Oliver Sjökvist.

Sjökvist är mest intresserad av robotar och ser Makerspace- rummet som en möjlighet att få testa något nytt.

Två manliga studerande sitter bredvid ett bord med robotar uppradade på det.
Bildtext Dick Westerback och Oliver Sjökvist.
Bild: Yle/Juho Karlsson

- Jag tycker det är roligt att testa på ny teknologi som man kanske bara sett på internet, men att få använda det och pröva på är roligt.

Också studiekompisen Dick Westerback ser fördelarna med projektet.

- Nog har man lite mera kreativitet här än annanstans. Här finns ju all utrustning så det är bara att använda.

Steg ett avklarat

Enligt Ekroos har man nu kommit en bit på vägen med projektet. Steg två är det tvååriga projekt som startade vid årsskiftet och är finansierat med Leader- pengar och av Kulturfonden.

Projektet går ut på att försöka involvera den stora allmänheten och näringslivet.

Tre robotar uppradade på ett bord.
Bild: Yle/Juho Karlsson

- De får komma hit och bekanta sig med tekniken och våra studerande. Vi kan kanske hjälpa näringslivet att komma framåt i sitt tekniktänk. I dagsläget är det bara teknik, men det kan utvecklas till vad som helst. Det ska inte bara låsas fast vid datateknik utan det kan vara bygg, metall, nästan vilken bransch som helst.

- Det är projektets uppgift att kartlägga vilket behov som finns och om företagen överhuvudtaget har någon nytta av det som vi har här eller tänker vi helt fel.