Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Linda reser åtta gånger om året och får ofta förklara sina val

Från 2018
Uppdaterad 05.02.2018 09:25.
Kvinna iklädd ett svart linne och lösa mönstrade byxor. Hon håller i en kamera och står vänd mot en sjö, men tittar mot den som fotograferar. I bakgrunden syns också berg.
Bildtext Linda Engström tycker resor är viktiga. Människor ska få se världen och lära sig om andra kulturer. Här ser vi Linda vid en insjö i Nya Zeeland.
Bild: Privat

Att resa etiskt eller hållbart kan ibland vara svårt. Men det som alla kan göra är att resa medvetet. Linda Engström förklarar hur.

Linda Engström som bor i Sverige driver bloggen Resa medvetet, och när hon inte bloggar jobbar hon på en nykterhetsorganisation.

Hon reser ungefär åtta gånger per år och då samlar hon på sig nya erfarenheter och kunskap hon gärna delar med sig av.

- Det är mitt största intresse, och någonting som jag tror bidrar till gott. Jag har varit driven att göra världen bättre i hela mitt liv och därför skriver jag om det här, säger hon när vi frågar varför hon valt att lyfta upp just medvetenhet.

Alla gör misstag

Linda vill få folk att tänka på hur de beter sig i ett land och hur beteendet påverkar lokalbefolkningen. Eller hur djuren mår efter en djurshow.

- Jag har också gjort en massa misstag i mina dagar som jag aldrig skulle göra igen. Jag klappade ett par björnungar senast i somras. Efteråt kände jag att det inte var riktigt okej. Men då är det bra att man efteråt kan tänka ”inte igen”.

Etiskt, hållbart och medvetet

Att resa etiskt kan innebära att du väljer ett hotell med bra villkor för sina anställda eller att du inte besöker shower där djur visas upp.

Att resa hållbart innebär att du bland annat försöker minska på ditt ekologiska fotavtryck genom att till exempel välja tåg istället för flyg.

Hur du reser medvetet kan du se exempel på här under.

Lindas tips för medvetet resande

Klassiska hållbarhetstips är att hänga upp din handuk så den inte byts ut varje dag, inte duscha mer än nödvändigt och att välja en miljöbil när du hyr bil. Men vill du resa medvetet finns det några tips som Linda gärna lyfter upp.

1. Se dig själv som en länk i en kedja

- Om du ser dig som en droppe i havet kommer du att tappa motivationen. Alla dina val spelar roll.

2. Tänk ett varv till och försök förstå det som är bakom

- Om en person lurar dig på pengar – varför gör den det? Mest troligt för att den försöker försörja sin familj. Om du blir behandlad oschyst, försök att förstå varför och var inte så hård mot människor.

3. Reseprocenten

- Reseprocenten innebär att du skänker en procent av din resebudget till en organisation eller en person som gör att fler människor får se världen. Det kan vara en organisation som jobbar för att stärka kvinnors rättigheter eller ger fler barn möjlighet att gå i skola. Eller någon på gatan där du är. Jag gör det här för varje resa.

4. Rannsaka dig själv och se när ditt beteende går mot dina värderingar

- Jag har massor med exempel på när jag värderingsmässigt tycker en sak men gör en annan. Till exempel att djur förtjänar att leva – men ändå händer det att jag äter dem. Det viktiga för mig är att man identifierar vad man gör, och kommer fram till vad man kan förändra. Det är okej att inte vara perfekt, men du kan alltid sträva efter att vara en bättre version av dig själv.

Vi borde reflektera mera

För Linda handlar medvetet resande om att reflektera.

- Att ta till sig kunskap och fundera över hur man själv vill bete sig och förhålla sig, och sedan agera utifrån det, säger hon.

Resor handlar om att öppna upp sina sinnen.

Ett exempel: Vi får veta att flyg är dåligt. Då kan vi göra ett hållbart val och sluta flyga, eller så kan vi göra ett medvetet val som bygger på att vi vet att det är dåligt att flyga, men vi gör det ändå eftersom vi ser andra värden i det.

- Flyg kommer alltid att vara miljöovänliga, men jag ser resor som något mycket större som handlar om att öppna upp sina sinnen, skapa kontakter och relationer över hela världen.

Linda tycker det är viktigt att vi reser så vi förstår att alla inte är likadana. Vi måste få uppleva kulturkrockar, annars är risken stor att vi blir trångsynta.

Välj lokala företag

Turismen i ett land kan bidra med mycket positivt, men också svårigheter. Skog skövlas för att ge plats för nya hotell, människor tvingas flytta från sina hem och jobba för låga löner och dåliga arbetsförhållanden. Men det finns saker du kan göra.

- En av de mest positiva sakerna med turism är att det gett så otroligt många människor försörjning, men det kan ske på ett bra sätt och ett dåligt sätt. Det man kan göra är att kolla om restaurangen, affären eller hotellet är lokalägt eller tillhör en stor kedja.

Kvinna i blommig klänning som sitter på ett staket och blickar ut över ett blått hav. Också himlen är blå.
Bildtext Linda vid Llogara pass i Albanien. Resor är ofta tid för avkoppling, och då om någonsin så hinner du kanske reflektera lite mer över dina val.
Bild: Fantasiresor.se

Du måste vara en lite jobbig konsument och ställa frågor helt enkelt, och fundera på om verksamheten verkar gynna den lokala befolkningen.

Tumregeln är: Ju mindre ställe desto mer troligt att pengarna går till lokalbefolkningen.

- All inclusive är det värsta som finns ur ett sådant perspektiv. Det är ofta någon rik person, kanske inte ens i landet, som äger hela komplexet. Du som resenär möter inga andra än de andra turisterna och hotellpersonalen. Jag förstår att det är jätteskönt men det bidrar inte till en bättre värld, säger Linda.

Beredd att betala mer för hållbart

Linda är beredd att betala mer för att hennes resa ska vara mer etisk eller mer hållbar.

- Men precis som med alla andra är nog mitt största problem att hitta de rätta ställena och hitta vilka flygbolag som släpper ut minst koldioxid.

Det finns en sak som ändå är ganska enkel att göra, och det är att så ofta det går åka direktflyg.

- Det är vid start och landning som de största utsläppen sker. Det finns de som åker långa omvägar för att komma ned i pris, men det skulle jag inte göra, säger Linda.

Hållbarhet en klassfråga

Men det här är också en slags klassfråga. Allt handlar ju ändå om pengar.

- Har man råd att resa som mycket som jag gör, och då tjänar jag verkligen inte extremt mycket pengar, så har man råd att anpassa sitt resande och bete sig hållbart och etiskt när man reser, säger Linda.

Kvinna iklädd blommig klänning. Står uppe på en borg och bakgrunden syns ett bergigt landskap. Hon visar siffrorna 6 och 0 med sina händer.
Bildtext Linda besöker sitt 60:e land, nämligen San Marino.
Bild: Privat

Men så finns det också de som har råd att resa en gång var femte år eller vart tjugonde år, och av de personerna kan man inte förvänta sig att de ska lägga pengar på ett ekologiskt hotell.

- Det är ibland ett litet överklassperspektiv där, att man ska vara så himla hållbar, men det är inte alla som har råd att vara det.

Och reser man en gång vart tjugonde år har man kanske inte slagit i något utsläppstak ändå.

Etiska resmål

Organisationen Ethical traveler utser varje år tio resmål som de klassar som etiska. Här är årets lista, utan inbördes ordning. De länder med * efter sig var också med förra året.

  • Belize*
  • Benin
  • Chile*
  • Colombia
  • Costa Rica*
  • Mongoliet*
  • Palau
  • St. Kitts & Nevis
  • Uruguay*
  • Vanuatu*

Här kan du läsa om hur de utser de tio länderna. De fokuserar på fyra områden: miljöarbete, livskvalitet för ortsbefolkningen (bland annat arbete, jämställdhet, hälsovård) och djuren samt mänskliga rättigheter.

Av länderna på listan här ovan har Linda själv endast besökt Chile, men säger att Costa Rica faktiskt är känt för sitt hållbara tänk.

- Där finns något som kallas community based tourism, och det bygger på att man jobbar väldigt lokalt. Det finns tydliga regler för hur man ska bevara naturen och kulturen.

Costa Rica som destination är känt för det här, och Linda önskar att fler destinationer skulle satsa på samma sak.

- Många vill ju göra bra val. Man vill köpa ekologiskt och äta mindre kött för att göra världen bättre. Jag tror att vi också vill göra det när vi reser, men det är svårt att veta i vilken ände man ska börja.

Därför måste det vara enkelt att välja rätt. Det måste finnas enkla sätt att visa att ett ställe är okej.

Palaus hållbarhetslöfte

En annan plats som försöker göra det enkelt är Palau (som också finns med på listan över etiska resmål).

En ökad turism bidrar till en negativ klimatpåverkan och därför måste alla turister skriva under ett hållbarhetslöfte (the Palau Pledge) som stämplas in i passet, innan de får gå in i landet.

Målet här är att uppmuntra turisterna att resa hållbart och bevara djur och natur för kommande generationer.

Tror inte på pekpinnar

Linda vill få fler personer att ändra på sitt beteende och resa på ett schystare sätt, men hon tror inte på piskor och pekpinnar.

- Jag vill inte fokusera på vad som är rätt eller fel. Jag vill visa båda sidorna och så får läsaren förhålla sig till det, säger hon.

Kvinna iklädd blommig klänning som sitter på en strand. I bakgrunden syns havet.
Bildtext Linda vill inte säga vad som är rätt eller fel, hon vill bara att alla ska tänka till lite.
Bild: Privat

Därför tycker Linda heller inte att det finns resmål som är förbjudna för den som vill resa etiskt eller hållbart. Som exempel tar hon Dubai – en ort många ratar på grund av dess regim.

- Men det är ändå otroligt många som kan resa till Thailand, och Thailands regim är inte heller jättebra. Om man vill avstå från att åka till ett land ska man ta reda på fakta och inte gå enligt fördomar.

Linda säger att lokalbefolkningen inte heller är ansvariga för att regimen behandlar dem dåligt. Inget är svartvitt när det kommer till medvetet resande. Det gäller bara att hela tiden skaffa sig kunskap.

Försvarar sitt flygande

En sak som är säker är ändå att flyg är en riktig miljöbov med stora utsläpp. Linda får därför ofta förklara sitt flygande.

- Det finns en väldigt tydlig norm kring vad man får kritisera, och flygresenärer får man gärna måla ut som ohållbara människor. Men man kan ju också välja många andra sätt att leva miljövänligt i sitt övriga liv.

Människor älskar att resa och kommer fortsätta med det.

Här kommer allt från bilåkande, sopsortering och shopping in. Ska du ut och flyga kan du vara extra klimatsmart hemma, för att kompensera din flygning.

- Det finns de som tycker att det är helt förkastligt, att det inte går att kompensera flygutsläppen och att lösningen är att vi ska sluta flyga, men då ser vi det bara på olika sätt.

Linda tycker att människor ska få må så bra som möjligt, och då måste man peppa dem att göra klimatsmarta val istället för att ta bort det som ger dem glädje.

- Människor älskar att resa och kommer fortsätta med det. Istället krävs det politiska beslut med högre flygskatt och snabbare och smidigare tågförbindelser. Min uppfattning är att det är innovationer och ny teknik som är lösningen på miljöproblemen.

Får kritik för sitt resande

Linda har själv fått kritik för att hon pratar om medvetet resande samtidigt som hon reser väldigt mycket. En del ser det som dubbelmoral.

- Det är ingen hatstorm, men om man utger sig för att vara en medveten bloggare så är kraven högre än på vanliga personer. Jag förväntas ha högre ambitioner och mindre belastning på miljön, säger hon.

Diskussion om artikeln