Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Maria Lundström ny ansvarig producent för Svenska Yles kulturredaktion

Från 2018
Uppdaterad 30.01.2018 11:13.
Bild av Maria Lundström som är ansvarig producent för Svenska Yles kulturgenre från och med mars 2018.
Bild: Kimmo Metsäranta

Svenska Yle har valt magistern i teaterkonst, regissören, skådespelaren och manusförfattaren Maria Lundström till ny ansvarig producent för kulturgenren. Lundström arbetar för närvarande som konstnärlig ledare på Viirus och inleder sitt nya jobb den 5 mars.

Maria Lundström är till sin utbildning magister i teaterkonst samt utbildad teaterchef. Hon har regisserat många framgångsrika föreställningar på teaterscenerna i Svenskfinland. Sedan 2010 har hon arbetat som konstnärlig ledare för Teater Viirus.

“Vi valde Maria eftersom hon har en god kännedom om kulturfältet i Svenskfinland och starka visioner i kombination med gedigen erfarenhet av ledarskap. Vi tror att Maria kommer att kunna bidra med nya perspektiv och idéer, och samtidigt fortsätta det goda arbete som redan görs inom Svenska Yles kulturgenre”, säger Anna Forth som chef för innehåll och journalistik.

Maria Lundström har en lång erfarenhet som regissör. Som teaterchef har hon även lång erfarenhet av att organisera, leda och utveckla en kreativ verksamhet.

“Att inta ett nytt perspektiv på kulturfältet blir en synnerligen intressant utmaning som jag ser mycket fram emot. Jag går in med öppenhet i det nya, tar med mig det jag kan från tidigare och är samtidigt beredd att lära mig nytt. Jag väntar speciellt mycket på att lära känna redaktionen och mina blivande kollegor där“, säger Maria Lundström.

I sitt nya arbete ansvarar Maria Lundström för såväl kulturbevakningen som dokumentärer och drama som Svenska Yle producerar. I arbetet ingår också en växande kontakt med produktionsbolag som gör innehåll för Svenska Yle, och ett tätt samarbete med de andra nordiska public service-bolagen och deras kultur- och dramagrupper. Maria Lundström blir också medlem av Svenska Yles utvidgade styrgrupp och har budget- och personalansvar för kulturgenren.

Maria Lundström börjar sitt jobb som ansvarig producent för kulturgenren den 5 mars 2018. Hon efterträder Charlotte Sundström som är deskchef på Svenska Yle sedan årsskiftet.