Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Maria Lundström ser fram emot att leda kulturredaktionen på Svenska Yle - "Ett väldigt spännande uppdrag"

Från 2018
Uppdaterad 30.01.2018 17:32.
maria lundström, lucky,
Bildtext Maria Lundström ser fram emot nya utmaningar.
Bild: Ville Vuorelma

Maria Lundström, som gjort en lång karriär inom teatern, ser fram emot att inta ett annat perspektiv till det finlandssvenska kulturfältet som ny ansvarig producent för Svenska Yles kulturredaktion.

Lundström har jobbat med teater i 20 år och de senaste sju har hon varit konstnärlig ledare på Teater Viirus i Helsingfors. Nu är det ändå dags för en ny utmaning.

- Jag är beredd på att stiga åt sidan från det uppdraget och inta ett annat perspektiv i förhållande till det finlanssvenska kulturfältet. Det här är ett väldigt spännande uppdrag, ett hedersuppdrag, säger Lundström.

Lundström börjar som ansvarig producent för kulturredaktionen på Svenska Yle den 5 mars.

- Det finns säkert många utvecklingsmöjligheter men jag måste nog börja med att sätta mig in i nuläget, säger hon.

Ännu inga planer på drastiska förändringar

Lundström ser också fram emot att lära känna sina nya kollegor.

- På kulturen finns personal som sitter på en massa kunnande. Tillsammans kan vi sedan börja blicka framåt, säger hon.

Tills vidare har Lundström inga planer på drastiska förändringar i Svenska Yles kulturjournalistik. Enligt henne är kultur ändå ett vitt och brett begrepp som innefattar väldigt många olika områden.

- Det finns säkert möjligheter att skifta fokus om vi anser att det finns skäl att göra det, men framför allt vill jag börja med att höra vad de anställda tänker, säger hon.

Kulturell allätare

Maria Lundström har alltså jobbat med teater de senaste 20 åren, främst som regissör och konstnärlig ledare. Hon betonar ändå att hennes intresse för kultur är väldigt brett och att hon alltid har följt med olika genrer och former av konst och kultur. På den punkten känns branschbytet inte som någon stor förändring, menar hon.

- Jag är en kulturell allätare och kulturkonsument i allra högsta grad.

Det som däremot är helt nytt för Lundström är journalistiken - det är nånting som inte har någon erfarenhet alls av.

- Det känns spännande och utmanande, och jag inser att jag har mycket att lära mig. Det blir mycket nytt att sätta sig in i, så jag stiger in där med förväntan.

Öppenhet är trumf

Någon programförklaring vill Lundström inte komma med i det här skedet, men en av hennes allmänna målsättningar är att kulturen ska få så stor uppmärksamhet som möjligt. Hon hoppas kunna bidra till att nyfikenheten på redaktionen inte bara bibehålls utan också utökas, och att blickarna kan riktas mot kulturen ännu mera.

Själv säger hon sig vara öppen för det mesta.

- Det att jag så att säga stiger in utifrån gör att jag tänker på ett annat sätt och ur ett annat perspektiv. Förhoppningsvis kan det ge nånting nytt.

- Vad tror du då att är det bästa du har att komma med?

- Öppenheten. Jag har inga fastslagna idéer i det här skedet om åt vilket håll vi borde arbeta, utan jag är verkligen ivrig på att få samarbeta kring de här sakerna och att hitta de gemensamma målen.

Diskussion om artikeln