Tysken dricker 105 liter öl per år och nu ska en del av det bli finländsk hantverksöl: "Här finns två sorter – mörkt och ljust"
Går det att sälja finskt öl i ett stort ölland som Tyskland? Det vill en rad finländska småbryggerier nu ta reda på. Vi följde med då de presenterade sig och sina produkter vid mässan Grüne Woche i Berlin.
– Det är två sorter vi fokuserar på mest. Främst så är det vår honungsöl, som är gjord med äkta åländsk honung och sen så har vi ännu en Baltic Porter, som vår bryggmästare röker en viss del av malten till själv, säger Jonas Backlund från Stallhagen.
Det åländska bryggeriet är ett av de sju småbryggerier som presenterar sig i Berlin.
Man är framför allt ute för att knyta kontakter och få värdefull respons av besökarna vid mässan.
– Jag tror att vår honungsöl passar perfekt för tyskarna. Den är frisk och fräsch och på så sätt lättdrucken i ett land där man dricker lager och ljusa ölsorter, fortsätter Backlund.
”Måste finnas en koppling”
Vid bardisken i den nästan smockfulla mässhallen ljuder Eläkeläisets humppa och här träffar jag Helga och Rosmarie.
De är överens om att ölen de har provat på smakar gott och som bevis på saken visar de upp några flaskor som de har köpt i present.
Tidigare har vi alltid tagit med och smugglat mängder av tyskt öl till Finland
Helga
Båda är ändå övertygade om att man sannolikt måste ha något av en relation till Finland för att ens prova på finskt öl i Tyskland.
– Jag tror verkligen att det här är vad som krävs. Finskt öl är ju inte heller speciellt billigt. Tidigare har vi alltid tagit med och smugglat mängder av tyskt öl till Finland, säger Helga som under de senaste tjugo åren har semestrat en hel del i Finland.
– Annars skulle vi väl inte ens ha smakat, säger Rosmarie.
”Prioritera Berlin, undvik Bayern”
Vid bordet bredvid de två damerna sitter Kai Hermanns, som prövar sitt livs första finska öl.
– Det smakar riktigt gott. Jag tycker framför allt om fruktigheten i smaken, säger Hermanns.
I synnerhet här i Berlin finns det för tillfället många mikrobryggerier som prövar sig fram med olika specialöl, så det kan nog bli tufft
Kai Hermanns
För de finländska bryggerierna kan det ändå vara svårt att komma in på den tyska ölmarknaden, tror han.
– I synnerhet här i Berlin finns det för tillfället många mikrobryggerier som prövar sig fram med olika specialöl, så det kan nog bli tufft.
– Men om det är någonstans i Tyskland det lönar sig att pröva så är det just i städer som Berlin, Hamburg och Frankfurt. Till exempel Bayern skulle jag själv undvika, säger Hermanns.
– Där håller man sig nog till det egna ölet.
Tyskland långsamt med hantverksöl
Det är också ungefär i samma banor som Pekka Kääriäinen tänker.
Bryggeriföretagaren Kääriäinen är den som har hämtat utställarna till mässan och han utgår från att man måste börja lanseringen i städer som Berlin och Hamburg.
– I ett ölland som Tyskland är folk visserligen vana med att dricka öl, men just lite dyrare specialöl kan vara lite kämpiga att marknadsföra.
År 2016 hade Tyskland 1 408 bryggerier och hela tiden grundas nya
– Men då det gäller hantverksbryggd öl, så kallad craft beer, så ligger Tyskland lite efter och här finns förstås vår chans att sälja, säger Kääriäinen.
Tyskarna dricker årligen omkring 105 liter öl per person, men åtminstone hittills har andelen hantverksöl varit rätt så marginell. Det är ändå inom den här sektorn som en del av tillväxten sker.
Trots att den tyska ölkonsumtionen minskar har nämligen antalet bryggerier under de senaste åren ökat och det här beror uttryckligen på boomen kring hantverksölen.
År 2016 hade Tyskland 1 408 bryggerier och hela tiden grundas nya.
Måste säljas med en berättelse
I marknadsföringen av de finländska ölen måste man ändå vara kreativ.
– Det är klart att man kan tala om renhet och orörd natur, men det blir mycket lätt en kliché. Det viktigaste i marknadsföringen är nog att servera produkten med en berättelse om hur den görs och varifrån den kommer.
– Det måste finnas känsla bakom, säger Kääriäinen.
Det är klart att man kan tala om renhet och orörd natur, men det blir mycket lätt en kliché
Lite av en berättelse och upplevelse vill också Henrik Creutz från Malmgård marknadsföra på mässan.
– Vi vill gärna att tyskar ska komma och besöka Malmgård och Lovisa. I det här sammanhanget erbjuder vi det som finns på gården, bland annat ett besök på bryggeriet och ölprovning där, säger Creutz.
Han värdesätter den raka och ärliga respons han får av besökarna på mässan och medger att bryggeriets öltyper kan vara något av en utmaning i Tyskland.
– Här brukar det finnas två sorters öl, mörkt och ljust. Våra öl är av brittisk ale-typ och det är tyskarna inte riktigt vana med.
– Men jag tror nog att det här håller på att ändra bland de yngre generationerna och här finns nog potential, konstaterar Creutz.
Försäljning redan i år
Förutom att nå ut till de tyska öldrickarna är också logistiken en viss utmaning när man nu vill få fotfäste i Tyskland.
– Det är därför vi samarbetar. För att få ner kostnaderna och för att samtidigt ha ett bredare sortiment att erbjuda, säger Pekka Kääriäinen.
I första skedet vill man framför allt få igång försäljningen via olika specialbutiker och ölrestauranger.
Mässan Grüne Woche, med sina närmare 400 000 besökare är därför enligt Jonas Backlund på Stallhagen ett ypperligt ställe att börja på.
– Det rör sig väldigt mycket folk här och det är lätt att knyta kontakter. På den vägen kan vad som helst hända, säger Backlund.
– Vi hoppas att det redan under det här året ska vara möjligt att köpa våra öl här i Berlin, säger Kääriäinen.