Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kvinnor vittnade om trafiklärare som rörde dem och ställde frågor om sexliv - vad hände sedan?

Från 2018
Liikenneopettaja Timo Vienonen työssään.
Bildtext Bilden har inget med den utpekade bilskolan att göra.

Trafiklärarna i den utpekade bilskolan har nu diskuterat beröring av elever, men enligt bilskolans ägare måste läraren ibland röra eleven. Det här strider mot trafiklärarnas etiska anvisningar. En av de utpekade lärarna har plockats bort från bilskolans webbplats.

I bilskolan, som verkar i huvudstadsregionen, sägs manliga trafiklärare ha tagit kvinnliga elever på lår och axlar och ställt detaljerade frågor om deras sexliv. Dessutom har en lärare frågat en minderårig elev om hon vill komma på öl. Det här enligt tidigare elever vid bilskolan.

Yle Huvudstadsregionen intervjuade nio elever, som alla ville vara anonyma, och artikeln publicerades i december. Händelserna har ägt rum under hela 2000-talet och flera lärare pekades ut.

Bilskoleförbundet: Vi har gjort vad vi har kunnat

Bilskoleförbundet har fått tre till fem anmälningar om bilskolan. Förbundet mejlade alla sina medlemmar efter artikeln och meddelade att förbundet inte godkänner sexuella trakasserier i någon form.

I mejlet påminner förbundet om de etiska anvisningarna för trafiklärare. Enligt anvisningarna finns det aldrig behov för en lärare att röra vid sin elev.

Förbundet och den utpekade bilskolan har också varit i kontakt.

I artikeln blandades äpplen och päron. Det finns situationer då man måste röra människan som sitter bredvid

― Bilskolans ägare

Enligt förbundets kommunikationschef Kristiina Anunti förhöll sig bilskolan allvarligt till det som kommit fram.

– Jag tycker att vi har gjort vad vi har kunnat. Jag är övertygad om att man på bilskolan är väldigt bedrövad över det här och att man allvarligt går igenom det med sin personal. Jag vill inte tro att det någonsin kommer liknande respons. Men om det efter en sådan här allvarlig varning upprepas ska vi fundera på det på nytt, säger Anunti.

"Finns situationer då man måste röra människan bredvid"

Yle Huvudstadsregionen ringer upp bilskolans ägare och frågar hur han nu ser på det som kom fram.

– I artikeln blandades äpplen och päron. Det finns situationer då man måste röra människan som sitter bredvid. Till exempel ta i ratten och då finns elevens hand där under. Jag har förstått sexuella trakasserier som någonting helt annat. Det är något ingen av oss på bilskolan godkänner, säger han.

Det har alltså inte skett något fel när du eller någon annan lärare rört vid en elev?

– Nej, det har inte varit någonting sexuellt. Det har varit vanligt umgänge. Nog rör man ju sina vänner annars också i olika situationer.

Bilskolans ägare säger också att det är svårt för honom att agera då de som anmält hans bilskola till Bilskoleförbundet ville vara anonyma.

– Jag önskar att anmälningarna görs direkt till mig. Jag har inte hört någonting tidigare, förutom ett e-postmeddelande jag fick för flera år sedan.

"Nu kommer färre klagomål än tidigare"

På bilskolan har lärarna nu noga gått igenom de etiska anvisningarna.

– I diskussionen kom det fram att det nu kommer färre klagomål än tidigare. Nu håller sig läraren på sin egen sida i bilen.

Era trafiklärare rör alltså inte vid eleverna lika ofta som tidigare?

– Ja, precis.

I diskussionen kom det fram att det nu kommer färre klagomål än tidigare. Nu håller sig läraren på sin egen sida i bilen

― Bilskolans ägare

Enligt de etiska anvisningarna finns det aldrig orsak att röra vid en elev.

– Men det händer. Om eleven håller på att köra mot en kantsten eller mot någonting annat och läraren säger till, men korrigeringen blir för liten eller för sen. Då tar läraren i ratten och då råkar elevens hand finnas där under.

Men enligt kvinnliga elever har läraren rört på låret.

– Det undertecknar jag inte. Jag tror inte att det händer hemskt ofta. Det kan hända någon gång, men det är inget planerat. Vi pratade om det med lärarna och kom fram till att det inte ska ske alls.

Utpekad lärare plockades bort

En av de utpekade manliga lärarna har plockats bort från bilskolans webbplats. Tidigare fanns hans namn och bild i listan över personal.

Han har enligt vittnesmålen frågat kvinnliga elever om deras sexliv och om de vill gå på öl med honom. En kvinna berättade att han uppmanat henne att fundera på att vara otrogen och att det enligt honom vore viktigt för henne att uppleva en äldre man.

Bilskolans ägare svarar inte på frågan om orsaken till att han plockats bort har att göra med vad som har kommit fram.

– Man kan vända på saken hur som helst, men han är en bra lärare. Han har ett sätt som är relativt omtyckt bland eleverna. Hans åsikt var att det i de flesta fall är fråga om att han har tolkats fel. Men jag vet inte vad som har hänt då vi inte har kameror i bilen.

Vad är orsaken att han plockats bort om du anser att han är en bra lärare?

– Vi har nu jobb för två killar och han har inte haft så mycket jobb under det senaste ett och ett halvt året.

– Han anser själv att människor tolkar honom på fel sätt. Men efter det här antar jag att var och en väljer orden lite tydligare och undviker uttryck som kan tolkas på fel sätt.