Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Varför är Israel rädd för en 17-årig flicka? Ahed Tamimi beskrivs som palestiniernas Jeanne d´Arc

Från 2018
Uppdaterad 31.01.2018 09:38.
Ahed Tamimi i fängelset i Ofer på Västbanken.

Vissa hyllar henne som en frihetshjälte medan andra ser henne som en terrorist efter att hon sparkat och slagit två israeliska soldater. Idag, på sin 17 års dag, skulle Ahed Tamimi ställas inför israelisk militärdomstol men rättegången blev uppskjuten till nästa vecka.

Händelsen finns dokumenterad i ett filmklipp som spridits världen över. Två tungt beväpnade israeliska soldater står framför en ung palestinsk flicka klädd i jeansjacka och palestinasjal.

Hon slår dem, knuffar dem och sparkar dem för att få dem att lämna familjens bakgård.

Se videon när Ahed Tamimi sparkar och slår soldaterna. - Spela upp på Arenan

- Ge er iväg, skriker hon. Hon är ursinnig, för lite tidigare har hon fått veta att hennes 15-årige kusin har blivit skjuten i huvudet med gummikulor av israelisk militär.

De israeliska soldaterna gör inget motstånd när hon slår och sparkar dem. De lämnar platsen men fyra dagar senare, den 19 december, kommer de tillbaka mitt i natten för att gripa henne.

Då har redan bilderna som Ahed Tamimis mamma hade filmat spritt sig över hela världen.

Palestinierna jublar och hyllar den unga flickans mod medan många israeler är rasande för att de israeliska soldaterna inte stoppade henne från att slå och sparka dem.

Hundratals palestinska barn i israeliska fängelser

Händelsen är på inget sätt unik. I de israeliska fängelserna finns det för tillfället omkring 350 palestinska barn under 18 år. Enligt människorättsorganisationen Defence for Children International Palestine ställs 500 till 700 barn inför rätta varje år i israeliska militärdomstolar.

- Som soldat ser jag ingen skillnad mellan barn och vuxna, det är bara vi mot dem, vi är goda och de är onda, säger den tidigare israeliska soldaten Yehuda Shaul för att beskriva hur de israeliska soldaterna tänker. Han tjänstgjorde som soldat i de ockuperade områdena men jobbar idag för organisationen Breaking the Silence som vill avslöja taktiken bakom den israeliska ockupationen.

Yehuda Shaul visar en bild över hur livet var förut här på gatorna.
Bildtext Yehuda Shaul i Hebron där han tjänstgjorde som soldat en gång i tiden.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Enligt Shaul har det ingen betydelse för Israel att det handlar om barn, de ses som fiender som ska bekämpas. Metoden för att upprätthålla ockupationen går långt ut på att sprida skräck och när palestinierna vänjer sig måste de israeliska soldaterna öka insatserna. Också barn grips ofta på natten och kan utsättas för övergrepp och tortyr.

Ahed Tamimi riskerar nu ett upp till tio år långt fängelsestraff för att ha förolämpat och attackerat två israeliska soldater.

Mellanösternforskaren Anders Persson från Lunds universitet tror ändå att Ahed Tamimi har en möjlighet att få en rättvisare rättegång än många andra barn som åtalas i israelisk militärdomstol just på grund av att hon har fått så mycket internationell uppmärksamhet.

- Jag tror inte att Israel vill göra en alltför stor grej av att döma henne till ett väldigt långt straff, även om det finns vissa ministrar som vill det. Det finns tolv åtalspunkter mot henne. Hon kommer nog att få ett fängelsestraff, men straffet kommer inte att bli så långt, säger Persson.

Israeliska nationalister och bland annat utbildningsministern Naftali Bennet har krävt att Tamimi borde sitta resten av livet i fängelset för det hon gjort.

Anders Persson är mellanösternexpert vid Lunds universitet.
Bildtext Anders Persson är mellanösternexpert vid Lunds universitet.

Ahed Tamimi kommer från en välkänd aktivistfamilj från byn Nabi Saleh utanför Ramallah som är känd för sitt motstånd mot ockupationen. Hon har trots sin unga ålder varit inblandad i en lång rad sammandrabbningar med de israeliska styrkorna.

Det finns bilder på henne när hon som tioåring höjer en knuten näve mot en israelisk soldat och när hon några år senare biter en israelisk soldat som försöker gripa hennes bror.

Idag finns det väldigt få palestinska hjältar, Tamimi har i västerländs media kallats för den palestiniernas Jeanne d´Arc eller Rosa Parks.

― Anders Persson, Mellanösternforskare
Ahed Tamini har ett stort stöd bland palestinier runt i världen.
Bildtext Ahed Tamini har ett stort stöd bland palestinier runt om världen. På bilden höjer hon som tioåring näven mot en israelisk soldat.

Varför ses barn som hot mot Israel?

Människorättsorganisationen Amnesty International för en kampanj för att få Ahed Tamimi frigiven. Hon har fått stöd från hela världen som än en gång riktar skarp kritik mot den israeliska militären.

Vad är Israel så rädd för? Varför kan Israel inte låta en 17-årig flicka som knuffat en israelisk soldat gå ostraffad?

Hon har sagt nej. Och det kan inte systemet tillåta, därför måste hon ställas inför rätta.

― Yehuda Shaul, Breaking the Silence

Enligt Persson finns det en risk att hon inspirerar andra unga palestinier och blir en sorts hjälte. Att hon ger ett ansikte åt palestiniernas frihetslängtan och kamp.

- I dag finns det väldigt få palestinska hjältar, Tamimi har i väst kallats för den palestiniernas Jeanne d´Arc eller Rosa Parks. Så det är ingen tvekan om att hon har hjältestatus. Hon har ett fördelaktigt utseende och gör sig bra på bild. Hon är inte ännu ett hot ännu men risken finns ju.

Isreliska soldater i Hebron
Bildtext Israeliska soldater i de ockuperade delarna av Västbanken.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Ingen kan seriöst säga att Tamimi utgör ett verkligt hot mot den israeliska staten, säger Yehuda Shaul. Hon är ingen terrorist. Fallet berättar mer om ockupationen och vad den egentligen handlar om.

- Vad är det egentligen Israel vill med ockupationen? Det handlar inte om att Israel vill skydda sig mot terrorister utan om att palestinierna ska ge sig. Och det vägrar Ahed Tamimi. Hon har sagt nej. Och det kan inte systemet tillåta, därför måste hon ställas inför rätta.

Hela rättsystemet med militärdomstolar är en del av ockupationen. De är inte till för att skipa rättvisa utan för att upprätthålla ockupationen, säger Shaul som genom organisationen Breaking the Silence jobbar för att få ett slut på den israeliska ockupationen av de palestinska områdena.

- I praktiken blir du dömd av din fiende. I 99% av fallen är domen fällande och det handlar inte om att rättssystemet är fungerande och effektivt. Domstolen är en del av systemet som ska få palestinierna att ge upp. Och därför kan man inte låta någon som ger en örfil åt en soldat komma lätt undan.

Artikeln uppdaterades efter att det blev känt att rättegången skjuts upp till nästa vecka.

Diskussion om artikeln