Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lokaltrafiken i Vasa påverkas av fredagens busstrejk – i Korsholm går bussarna som normalt

Från 2018
Uppdaterad 31.01.2018 13:19.
Folk stiger av bussen.
Bild: Yle/Anna Ruda

Klockan fyra på fredag eftermiddag slutar den lokala busstrafiken att gå i Vasa på grund av fackföreningarnas strejk. Skollinjerna går däremot så gott som normalt, men det lönar sig att hålla ett öga på tidtabellerna.

Trafiken börjar först klockan sju på morgonen och upphör klockan fyra på eftermiddagen. Med undantag av Sundombussen som kör ännu tjugo över fyra för att kunna föra hem skolelever.

- Vi fick ihop så mycket personal att vi kan hålla ett tiotal bussar i trafik inom lokaltrafiken. Det är förmän, verkstadspersonal och chaufförer som hör till den allmänna arbetslöshetskassan som kör, säger Patric Wiik, vd för bussbolagen Wiik & Ström och Wasa Citybus som kör i Vasa och Korsholm.

"Håll koll via webben"

Under dagen kör även färre bussar än vanligt i Vasa, så det lönar sig att hålla sig uppdaterad via stadens och Wasa Citybus webbsidor, berättar Wiik.

- På webben har vi hela tiden uppdaterat vilka turer vi kör och vi försöker vårt bästa för att kunna köra så många avgångar som möjligt. Men vi kan tyvärr inte påverka situationen desto mer.

Alla linjer i Korsholm och skoltransporter går som normalt enligt gällande tidtabell. Detta gäller även för skollinjerna till Borgaregatans skola i Vasa och för trafiken till Lillkyro.

- I Korsholm har vi fler chaufförer på jobb så vi utgår från att vi kan sköta det som normalt. Inom Vasa stad finns turer så man kommer till och från skolan, men det lönar sig att kasta ett öga på webben ifall något ändras i sista minuten.

Också Oravais trafiks bussar kommer att gå enligt normal tidtabell.

På lördagen går bussarna som vanligt igen.

Artikeln uppdaterad 31.1 klockan 13.20 med uppgifter om att Oravais trafik kör enligt normal tidtabell.