Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Han sov bland spetälska och klädde ut sig till rysk officer" – dokumentären G. J. Ramstedts värld är associativ och vacker

Från 2018
Uppdaterad 31.01.2018 09:02.
Närbild på en man på stäppen som ska slakta ett får.
Bildtext En stillbild från dokumentären G. J. Ramstedts värld.
Bild: Niklas Kullström

Dokumentären G. J. Ramstedts värld är inget personporträtt om språkforskaren och diplomaten Gustaf John Ramstedt. Det är heller ingen traditionell dokumentär till innehåll och form.

G. J. Ramstedts värld (G. J. Ramstedtin maailma) är ett slags möte mellan Ramstedts värld från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och dagens Mongoliet, Japan, Kina och Sydkorea.

Gustaf John Ramstedt (1873-1950) var språkforskare (expert på altaiska och mongoliska språk) och diplomat. Han gjorde en mängd resor i bland annat Mongoliet, Kina och Sibirien och jobbade som diplomat i Japan.

Det hela började i Dragsvik

G. J. Ramstedts värld är regisserad av Niklas Kullström och Martti Kaartinen. Hur det kommer sig att de blev intresserade av en finlandssvensk språkvetare är en lång historia som börjar i Dragsvik.

- Martti Kaartinen och jag träffades då vi gjorde vår värnplikt i Dragsvik, avslöjar Kullström. Samtidigt var också Rasmus Hedlund där, så vi lärde känna varandra redan då.

Närbild på Rasmus Hedlund och Niklas Kullström
Bildtext Kompositören Rasmus Hedlund och regissören, producenten och filmfotografen Niklas Kullström
Bild: Yle / Johanna Grönqvist

Sedan träffades de igen 10 år senare och då berättade Martti hur han en längre tid rest runt i bland annat Mongoliet. Han berättade också hur han hittat G. J. Ramstedts memoarer och blivit fascinerad, säger Kullström.

- Han berättade otroliga historier om hur den här Ramstedt rest runt ensam på stäppen i Mongoliet, sovit bland spetälska och klätt ut sig till en rysk officer för att komma undan krig.

- Varför har jag aldrig hört talas om den här Ramstedt? Vi borde absolut göra en dokumentär om det här, tänkte Kullström.

Ett ultramodernt hotellrum där en man och kvinna sitter på sängen och ser ut genom ett runt fönster.
Bildtext Stillbild från G. J. Ramstedts värld
Bild: Niklas Kullström

Inget vanligt personporträtt

Det tog ett antal år att få ihop finansieringen. Att göra film om en död språkforskare är kanske inte det mest mediasexiga medger Kullström. Och de ville inte heller göra en konventionell dokumentär eller ett personporträtt.

- Ramstedt är berättaren och den röda tråden. Han fungerar som en slags guide som för oss in i en ny tid, rymd och värld. Det är den här världen som dokumentären egentligen handlar om.

Att göra film om en död språkforskare är kanske inte det mest mediasexiga

Det blir en slags spegling där vi får höra utdrag ur Ramstedts dagböcker samtidigt som regissörerna tar oss på en resa i dagens Mongoliet, Japan, Kina, Sydkorea.

- Formen funderade vi länge på och hade först tänkt använda animation och iscensättningar, säger Kullström. Men halvvägs in i arbetsprocessen insåg vi att vi ville ta en risk och spela in allt i nutiden.

- Vi bygger alltså en parallellvärld mellan nutid och dåtid. Och vi vill skapa associationer mellan det som sägs och det vi ser i bild.

- Åskådaren ska få dra sina egna slutsatser och också hitta sina egna saker i dokumentären.

En kvinna håller ett barn i famnen och står vid en sönderbombad vägg.
Bildtext Stillbild från G. J. Ramstedts värld
Bild: Niklas Kullström

Att vara två regissörer i en film är inte alltid helt lätt, medger Kullström. Men det var en mycket symbiotisk process som också gjorde att jag vuxit som filmskapare under processen.

- Jag har lärt mig hur viktigt det är att göra kompromisser och att förstå när den andra vet mer. Därför kommer vi att fortsätta jobba tillsammans.

Två pojkar cyklar på en tom gata i en kåkstad.
Bildtext Stillbild från G. J. Ramstedts värld
Bild: Niklas Kullström

Rasmus Hedlund har gjort musiken i dokumentären och han kom med delvis för att han redan kände Niklas Kullström och Martti Kaartinen.

- Men de visste också hurdan musik jag gör, att jag ofta blandar elektronisk musik med naturljud. Det var också vår utgångspunkt då vi började arbetet.

Sedan handlade det om att titta på klipp och scener ur filmen och skapa musik till dem. Att anpassa musiken, bilderna och editeringen och skapa en bra helhet.

- Det var en utmaning eftersom det här var första gången som jag gjorde musik till en dokumentärfilm. Men något jag absolut vill fortsätta med.

Niklas Kullström och Rasmus Hedlund är redan igång med en rad nya projekt.

Kullström håller på och sammanställer en bok om Mongoliet och Japan som sammanväver en del av tematiken från filmen.

Han jobbar också vidare med två dokumentärer, där den ena skall bli en film om fenomenologisk arkitektur och den andra skall handla om boxning.

Premiär för dokumentären G. J. Ramstedts värld / G. J. Ramsteditn maailma på dokumentärfilmsfestivalen DocPoint.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln