Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rörläckan i Nousis åtgärdad – invånarna måste fortsättningsvis koka vattnet

Från 2018
Uppdaterad 30.01.2018 21:32.
vatten som rinner från kran till dricksglas
Bildtext Vattnet i Nousis ska kokas tills vidare, inte drickas rakt från kranen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Den rörläcka som åtminstone var delaktig i magsjukeepidemin i Nousis i Egentliga Finland har nu åtgärdats. Dessutom upptäcktes nära läckaget ett söndrigt avloppsrör som eventuellt är källan till det förorenade vattnet.

Vattenkaoset i Nousis har pågått i nästan två veckor. Det började som en massiv läcka som ingen kunde hitta, där hundratusentals liter vatten per dygn försvann från systemet.

Sökandet efter läckan blev ändå svårt eftersom vattnet inte nådde markytan. Nousis tvingades till och med be orienterare om hjälp för att lokalisera läckan.

Läget förvärrades av att flera invånare blev magsjuka på grund av bakterier i dricksvattnet förra veckan, och att åtminstone ett fall av norovirus kunde bekräftas så sent som på måndagen.

Kloreringen fortsätter

Nu har läckan alltså åtgärdats och en trolig orsak till bakterierna lokaliserats i och med det läckande, närbelägna avloppsröret.

Nousis kommun uppmanar ändå befolkningen att fortsättningsvis koka dricks- och matlagningsvatten innan användning. Under tiden försöker man eliminera alla bakterier med fortsatt klorering av vattnet.

Kommunen har tills vidare en vattenutdelningspunkt vid Moisiohemmet.

Diskussion om artikeln