Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Itohan lurades in i prostitutionens värld: "Ingen finns där för att skydda dig"

Från 2018
Itohan Okundaye puhuu Toisenlaisia tarinoita -kampanjan avaustilaisuudessa
Bildtext Itohan Okundaye berättade om sitt liv som prostituerad på Toisenlaisia tarinoita-seminariet.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Då nigerianska Itohan Okundaye var 16 år gammal kom hon till Europa i hopp om arbete och ett bättre liv. Men då hon kom fram till Italien visade sig verkligheten vara en helt annan.

Då en kvinnlig släkting berättade för femtonåriga Itohan om att hon kunde hjälpa henne till Europa blev hon förväntansfull. Hon hade ändå tvingats avsluta skolgången för att istället arbeta, så Europa kändes som rätt alternativ.

Hennes dröm var att studera till läkare och på den nya kontinenten kunde det bli verklighet. Men den verklighet som hon mötte då hon anlände till Italien var inte den hon önskade.

Människosmugglarna meddelade att arbetet hon skulle få var prostitution. Enligt smugglarna var hon skyldig dem 40 000 euro, vilket hon var tvungen att betala genom att sälja sex.

Hon insåg snabbt att det skulle ta flera år att betala tillbaka skulden. Nu 16-åriga Okundaye tjänade mellan 10 och 30 euro per gång, vilket gick till avbetalning och uppehälle.

- Du sätter ditt liv på spel, för vad som helst kan hända på gatan. Ingen är där för att skydda dig, du är helt enkelt i ständig fara, säger Okundaye.

Också efter att man betalat av sin skuld fortsätter många med sexarbete, eftersom skam och rädsla gör det svårt att söka hjälp.

Jobbar med Finnwid

Efter dryga fem år lyckades Okundaye söka sig bort från prostitutionen och fly till Finland. Hon var gravid då hon lämnade Italien.

Här är hennes framtid ännu, fyra år senare, oviss, eftersom hon har en process om uppehållstillstånd på gång.

Under tiden jobbar hon med att hjälpa kvinnor och flickor i samma ställning som hon var i att söka hjälp, genom organisationen Finnwid.

- Vi försöker skaffa resurser till att starta center för att få människor att få makt över sina liv, till att utbilda dem och för stipendier. Det här är bara två sätt att hjälpa, säger Okundaye.

Finland saknar skydd för människohandelsoffer

Okundaye deltog i ett seminarium om människosmuggling och tvingad prostitution som Finnwid arrangerade på tisdagen. På seminariet ordnades även en paneldiskussion där flera experter deltog, vid sidan av henne.

Seminariet var också startskottet för Finnwids projekt Toisenlaisia tarinoita - Annorlunda berättelser, som ska hjälpa speciellt nigerianska kvinnor som kommer till Europa och fastnar i prostitutionen.

Ihmiskaupan uhri Itohan Okundaye ja Pro-tukipisteen erikoisasiantuntija Essi Thesslund
Bildtext Itohan Okundaye och Essi Thesslund.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Essi Thesslund, specialsakkunnig på Pro-tukipiste, säger att situationen för människohandelsoffer i Finland är sällsynt svag.

Hon skyller det i första hand på att vi saknar en fungerande rättspraxis kring frågor som har med människohandelsbrott och sexhandel att göra.

- Organisationer och myndigheter har förespråkat att polisen skulle få mer resurser och expertis, och kanske en specialenhet, för att bättre arbeta mot människohandel, säger Thesslund.

Itohan Okundaye och Essi Thesslund intervjuades av Björn Udd.