Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny hälsovårdsjätte på väg att födas i USA – amerikanerna ska få billigare försäkring

Från 2018
Jeff Bezos på konferens i Turin.
Bildtext Amazons vd Jeff Bezos är en av de som ligger bakom det nya hälsovårdsprojektet.
Bild: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Tre av landets största koncerner slår huvudena ihop för att skapa kvalitativ vård som folk har råd med. Först ut är företagens anställda, målet är att alla amerikaner ska få ansluta sig.

E-handelsbjässen Amazon, bankjätten JP Morgan Chase och konglomeratet Berkshire Hathaway meddelade på tisdagen att de kommer att grunda ett hälsovårdsföretag för sina anställda i USA.

Över 1,1 miljoner amerikaner arbetar för de tre företagen.

Trion tänker satsa på att utveckla teknologi för att skapa ett system med hög kvalité som folk har råd med. De vill också råda bot på det vinstdrivna system som de anser plågar USA:s hälsovård just nu.

Jamie Dimon, vd för JP Morgan Chase säger att projektet är i startgroparna men att målet är att i framtiden erbjuda det till alla amerikaner.

Hoppfull Jeff Bezos

Sjukförsäkringar i USA är dyra och hälsovården orsakar ofta huvudbry i Washington. En del av opinionen vill ha gratis hälsovård, men en stor del är emot tanken på att betala för andras krämpor.

Trots motgångarna för olika hälsovårdsprojekt som förre presidentens "Obamacare" – som ifjol ändå fick stöd av en majoritet av amerikanerna – är Amazons vd Jeff Bezos hoppfull.

- Hälsovårdssystemet är komplicerat och vi tar oss an den här utmaningen medvetna om svårighetsgraden, säger Bezos enligt New York Times.

- Även om det blir svårt är det värt det om vi lyckas minska på hälsovårdens börda för ekonomin och förbättra våra anställdas möjligheter.

Källor: New York Times, Jerry News, the Hill

Diskussion om artikeln