S:t Karins och Åbo vill effektivare ingripa mot sexuella trakasserier
S:t Karins utreder hur staden bättre kunde ingripa mot sexuella trakasserier och ofredande.
Enligt en motion borde S:t Karins införa ett whistleblow-system på webben. Vem som helst kan där anonymt anmäla trakasserier eller osakligt beteende i skolor och på arbetsplatser.
Whistleblow-systemet används enligt initiativtagaren, Mikko Aaltonen (Saml), av många stora privata arbetsgivare i Finland. Kommunförbundet är däremot inte medvetet om att systemet skulle användas i den kommunala sektorn.
- På så sätt skulle S:t Karins vara en föregångare, säger Aaltonen.
Lärare misstänks för sexuella trakasserier
Aaltonen säger att det i flera veckor varit en livlig debatt kring den lärare som flyttat från Åbo till S:t Karins, och som i båda städerna misstänks ha trakasserat sina elever.
- Idén till motionen föddes ur det, men systemet kunde lika väl introduceras på arbetsplatser, eftersom S:t Karins är en stor arbetsgivare.
Aaltonen anser att whistleblow-systemet är mycket väl lämpat för att användas i skolor där det inte bara finns sexuella trakasserier utan också problem med mobbning.
- Det är väldigt lätt att anonymt rapportera om man upplever osakligt beteende. Du behöver inte skämmas eller oroa dig för att du blir avslöjad, säger Aaltonen.
Också Åbo vill komma åt trakasserier
Åbo stad vill likaså effektivare ingripa mot sexuella trakasserier.
Vid stadsfullmäktigemötet i måndags lämnades en motion om att Åbo ska göra ett åtgärdsprogram mot sexuella trakasserier och osakligt beteende. Motionen hade undertecknats av mer än hälften av ledamöterna över partigränserna.
Enligt motionen behövs det i Åbo klara direktiv för hur trakasserier ska kännas igen och hanteras. Den första som undertecknade initiativet var Anna Mäkipää (VF).
Artikeln baserar sig på Kaarinassa ja Turussa halutaan puuttua seksuaaliseen ahdisteluun entistä tiukemmin skriven av Yrjö Hjelt.