Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

BBC-rapport: Taliban-gerillan hotar redan 70 procent av Afghanistan

Från 2018
Afghanska soldater säker skydd bakom en mur under strider mot taliban-gerillan i Helmand-provinsen.
Bildtext De afghanska säkerhetsstyrkorna är allt mer trängda i kampen mot taliban-gerillan. Bilden är från Helmand-provinsen, där gerillans kontroll är som starkast.
Bild: EPA/WATAN YAR

Talibangerillan verkar nu öppet i 70 procent av Afghanistans distrikt och utmanar på allvar regeringens kontroll över landet, rapporterar BBC. Bolagets utredning tyder på att regeringen bara har fullständig kontroll över en tredjedel av landet.

Talibangerillan har utvidgat sin närvaro till en större del av Afghanistan än under någon annan tidpunkt sedan invasionen år 2001, rapporterar BBC.

Det har på grund av de allt större antalen dödade civila, poliser och soldater varit klart att säkerhetsläget i landet har försämrats drastiskt.

Både afghanska och amerikanska myndigheter har ändå varit förtegna om helhetsläget.

BBC:s utredning tyder nu på att landets regering och myndigheter bara kan säga sig ha fullständig kontroll över en tredjedel av landets distrikt.

Av BBC:s uppgifter att döma utmanar gerillan nu igen på allvar regeringen om kontrollen över landet.

Öppen utmaning

Myndigheterna har förlorat kontrollen över allt större delar av landet sedan de utländska styrkorna drog sig tillbaka 2014.

Det är oklart exakt hur stora områden talibangerillan verkligen kontrollerar.

Talibaner bland bergen i Afghanistan oktober 2008.
Bildtext Talibangerillan har nu närvaro i flera delar av Afghanistan än under någon annan tidpunkt sedan de drevs från makten efter invasionen 2001.
Bild: EPA/STRINGER

Utredningen slår ändå fast att gerillan delvis kontrollerar eller kan verka öppet utan att utmanas av säkerhetsstyrkorna i delar av 66 procent av de afghanska distrikten.

BBC har försökt mäta hur öppet gerillan får verka i olika distrikt genom att jämföra sina källors uppgifter med mängden angrepp per månad i distrikten.

BBC utgår alltså ifrån att talibankrigare kan utföra angrepp oftare i områden där de har större kontroll.

Enligt BBC:s beräkningar har gerillan en kraftig närvaro, alltså slår till minst två gånger per vecka med bombdåd eller andra angrepp, i 15 procent av landets distrikt.

- Vi lever i konstant skräck. Varje gång regeringssidan och talibaner drabbar samman hamnar vi mitt i striderna och allt liv stannar av. För tillfället är det tyst, men talibangerillan är fortfarande här, sade en av källorna i provinsen Badakshan som BBC intervjuade för utredningen.

I ytterligare 20 procent av distrikten slår gerillan till åtminstone tre gånger per månad.

Oroväckande är att gerillan nu har stor kontroll över områden som inte hör till dess traditionella fästen.

Helmand i talibanhänder igen

Enligt BBC:s utredning har gerillan drivit ut myndigheterna och landets säkerhetsstyrkor ur 14 distrikt.

Starkast är närvaron i provinsen Helmand i södra Afghanistan, där gerillan också får en stor del av sina opiumintäkter.

Soldater söker igenom en bil som användes av en familj på flykt undan strider i Sangin i Helmand-provinsen i södra Afghanistan.
Bildtext Sangin i Helmand har varit föremål för hårda strider med jämna mellanrum sedan invasionen 2001. Bilden är från 2014 då tusentals människor flydde undan strider i området igen. En familj får sin bil genomsökt av armén innan de kan fortsätta sin flykt.
Bild: EPA/WATAN YAR

Provinsen, framförallt distriktet Sangin, var föremål för de häftigaste striderna under den Natoledda ockupationen.

Brittiska och amerikanska styrkor tvingades flera gånger återta kontrollen över distriktet och led stora förluster under striderna.

Bland annat 450 brittiska soldater stupade under striderna om Sangin.

En av källorna i Sangin beskriver läget som bättre under talibangerillans kontroll, då det åtminstone har betytt att det inte pågår strider i området.

- Det blev våldsamt bara då regeringsstyrkorna kom, säger mannen.

Tre angrepp i huvudstaden på en vecka

Säkerhetsläget i Afghanistan har varit på agendan igen efter en våg av mycket blodiga angrepp i huvudstaden Kabul.

Gerillan utförde terrordåd i stadens centrum och mot ett hotell som sammanlagt krävde långt över hundra offer, och slog sedan till mot den afghanska arméns utbildningsbas i staden.

Explosion i Afghanistan
Bildtext Kabul har utsatts för tre förödande terrordåd på en vecka. En medlem i polisens antiterrorstyrka patrullerar utanför Hotell Intercontinental som angreps av talibankrigare.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trots att Kabul och andra stora städer i princip är under regeringskontroll betyder det inte att staden kan anses säker från angrepp, skriver BBC.

- Kabul och andra storstäder led av stora attacker som antingen utfördes från närliggande områden eller av så kallade terrorceller både före, under och efter den tidsperiod som utredningen täcker, skriver BBC.

IS ställning allt starkare

Samtidigt som talibangerillan utvidgar sin närvaro i Afghanistan har också terrorgruppen IS afghanska falang vuxit sig starkare.

IS verkar enligt BBC mest öppet i delar av östra Afghanistan, framförallt i provinsen Nangarhar.

Under utredningsperioden utfördes åtminstone 50 mord i provinshuvudstaden Jalalabad som IS-medlemmar troligen bär skulden för.

Rök stiger från en basar som angreps av självmordsbombare i Kabul.
Bildtext En självmordsbombare slog till vid en marknad i Kabul någon dag efter attacken mot Hotel Intercontinental. En ambulans fullastad med sprängämnen sprängdes mitt under rusningstid. Långt över 100 människor dödades.
Bild: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

- Min farbror mördades utanför sitt hem, säger en av BBC:s källor, affärsmannen Mashriqiwal.

- Han var en av de lokala säkerhetscheferna för staden. Jag tvingades därför fly. Mitt hem och liv är fortfarande kvar där, men det är helt enkelt för farligt för mig att åka tillbaka.

Trots att gruppen bara har kontroll över små områden har den ändå lyckats slå till i städer som Kabul, långt ifrån IS fästen i Afghanistan.

Intervjuade 1200 källor

BBC säger sig ha talat med myndigheter i samtliga distrikt där regeringen ännu hade representanter under slutet av år 2017.

För att kontrollera uppgifterna har BBC:s journalister sedan försökt kontrollera uppgifterna med andra källor, i några fall med så många som sex av varandra oberoende källor.

Afghanistans chefsminister Abdullah Abdullah och president Ashraf Ghani vid ett jubileum i Kabul 29.4.2017
Bildtext Afghanistans president Mohammed Ashraf Ghani (t.h.) har inte lyckats få kontroll över säkerhetsläget. Han godkände en amerikansk förstärkning på 3000 man i fjol.
Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID

Allt som allt ska 1200 personer ha intervjuats för utredningen.

Den afghanska regeringen menar att utredningen inte ger en verklighetstrogen bild av läget i landet, men har inte presenterat uppgifter som skulle motbevisa utredningens slutsatser.

Regeringen vidhåller ändå att man har lyckats tränga tillbaka både talibangerillan och IS, vilket är tvärtemot BBC:s uppgifter och så gott som samtliga experters analyser av läget.

- Vissa områden kanske tillfälligt faller under någons kontroll, säger regeringens talesperson Shah Hussain Murtazavi.

- Men de afghanska styrkorna har vunnit kriget över byarna och gerillan kan inte längre ta kontroll över hela provinser, stora distrikt eller landsvägar. Det råder ändå inget tvivel om att gerillan har ändrat taktik och utför stora terrordåd i Kabul, mot moskéer och basarer.

- De tjänster våra myndigheter erbjuder varje dag visar att vi kontrollerar den stora majoriteten av distrikten, förutom den handfull distrikt där gerillan kan vara närvarande, säger Murtazavi.

Han antydde också att BBC:s utredning kan ha påverkats av att man hade talat med människor som själva hade upplevt våld och därför hade en skev bild av säkerhetsläget.

Diskussion om artikeln