Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydjemenitiska separatister tog kontroll över regeringsfästet – koalitionen mot huthirebellerna splittrad

Från 2018
Sydjemenitiska separatister firar efter strider i hamnstaden Aden.
Bildtext Sydjemenitiska separatistkrigare firar efter att ha besegrat regeringsstyrkorna i Aden. Landets premiärminister uppges vara omringad i presidentpalatset.
Bild: EPA-EFE/STR

Sydjemenitiska separatister verkar ha vunnit striden om den viktiga hamstaden Aden. Landets premiärminister uppges vara omringad i presidentpalatset.

Jemens premiärminister Ahmed bin Daghar och en stor del av den jemenitiska regeringen uppges vara omringade i presidentpalatset i Aden efter häftiga stirder.

De sydjemenitiska separatisterna som gjorde uppror mot regeringen för några dagar sedan uppges nu kontrollera så gott som hela staden.

Separatisterna ska också ha tagit över en stor militärbas som ligger strax utanför stadens kärna, enligt flera rapporter med stöd från Förenade arabemiraten.

Arabemiratens plan ska ha bombat basen, den sista militäranläggningen separatisterna inte hade intagit.

Saudiska koalitionen i spillror

Separatisterna krävde för snart en vecka sen att president Abd Rabbu Mansour Hadi skulle avskeda sin regering och ersätta den med en mer representativ regering.

Då Hadi vägrade vände separatisterna, som tidigare hade stridit på regeringssidan, sina vapen mot Hadis styrkor.

Striderna i Aden verkar nu ha splittrat både de jemenitiska regeringsstyrkorna och den koalition av arabstater som stöder president Hadis regering.

President Abd Rabbo Mansour Hadi vill ha minst sju dagars vapenvila nästa vecka
Bildtext Abdrabbo Mansour Hadi är själv i exil i Saudiarabien men styr den jemenitiska regeringen via premiärministern som nu är omringad av separatisterna i Aden.
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Koalitionen enades om att stöda regeringen för att besegra de shia-muslimska huthirebellerna som tog kontroll över stora delar av landet år 2015.

Nu verkar ändå Förenade arabemriaten plötsligt ha valt att stöda de sydjemenitiska separatisterna.

En talesperson för koalitionen kommenterade inte spekulationerna kring händelserna i Aden och uppmanade båda sidorna att upphöra med fientligheterna.

- Koalitionen kommer att vidta de åtgärder som behövs för att återställa säkerheten i Aden, sade talespersonen.

Vill se nytt Sydjemen

Separatisterna uppgav att de fortfarande tänker strida mot huthirebellerna, men nu ser ett återupprättande av staten Sydjemen som sitt mål.

- Vi har fortfarande uppgifter som hör till Arabkoalitionens mål och dess operation. Men folket i söder har rätt till en egen stat då omvärlden är färdig för en sådan utveckling, sade separatistledaren Aydaroos al-Zubaydi.

Sydjemen var tidigare en självständig stat och områdets relation till centralstyret har ofta varit turbulent eller fientligt.

Enad stat, inbördeskrig och separatism

Sydjemen, en tidigare brittisk koloni, gick samman med Nordjemen år 1990 och bildade staten Jemen.

Inbördeskrig mellan den jemenitiska regeringen och Sydjemenitiska separatister bröt ut några år senare.

Sedan dess separatiströrelser haft ett varierande stöd i södra Jemen.

Separatisterna anslöt sig motvilligt till regeringssidan och Hadi, som själv är sydjemenit, i början av inbördeskriget.

Förhållandet till regeringen har ändå varit spänt sedan början.

Före striderna bröt ut anklagade ändå separatisterna Hadis regering för korruption och inkompetens, som de ansåg hade lett till det värsta sociala-, ekonomiska- och säkerhetskatastroferna någonsin i landet.

Diskussion om artikeln