Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stenrik företagsledare men okänd som politiker – kommunisternas presidentkandidat reser nu Ryssland runt

Från 2018
Uppdaterad 17.03.2018 06:27.
Rysslands kommunistpartis presidentkandidat Pavel Grudinin
Bildtext Pavel Grudinin.
Bild: EPA-EFE/Anatolij Maltsev

I Ryssland går kommunistpartiet till presidentval med en helt ny kandidat. 57-årige Pavel Grudinin kallas för en ”kapitalistisk kommunist” som ska locka nya anhängare och dessutom modernisera partiet.

Kommunistpartiet i Ryssland har redan inlett sin valkampanj inför presidentvalet den 18 mars. Mycket på grund av att partiets kandidat är okänd för den stora publiken.

57-årige Pavel Grudinin åker nu landet runt för att visa upp sig.

En av Grudinins första anhalter var S:t Petersburg där 1 000 nyfikna personer hade trängt in sig i en teater för att lyssna på den nya kommunistledaren. Trängseln var så stor att många dirigerades till en mindre sal där man fick se tillställningen på en filmduk.

Valaffisch med ryska kommunistpartiets presidentkandidat Pavel Grudinin
Bildtext Valaffisch i St Petersburg
Bild: EPA_EFE / Maksim Shipenkov

I kön stod också Jurij Smolov, en kostymklädd man i 60-årsåldern som tycker att det bådar gott med Grudinin.

– Grudinin är en handlingens man som har gjort mycket bra saker på det företag han leder, säger Smolov. Och jag tror han kan göra ännu större saker för hela landet.

– Vårt lands ekonomi är en livsviktig sak och här har han mycket att ge, fortsätter Smolov. Han vänder inte kappan efter vinden, han har sina övertygelser och han blir inte provocerad.

Energisk direktör för stort jordbruksföretag

Kommunistpartiets eviga ledare, 73-årige Gennadij Zjuganov brukar alltid komma tvåa i presidentvalen. Den här gången valde han att inte ställa upp. Troligtvis på grund av hälsoproblem.

Partiet hoppas att den energiske och karismatiske Grudinin ska lyckas samla nya anhängare på vänsterkanten. Samtidigt samarbetar partiet med patriotiska och nationalistiska krafter på högersidan.

Grudinin är till vardags direktör för ett stort jordbruk utanför Moskva. Han har lyckats förvandla en sovjetisk kolchos till ett modernt storföretag.

Ryssland ska bli en bättre version av Kina

Pavel Grudinin

Och hans jordbruk och samhället omkring lyfts ofta fram som ett exempel på ett ryskt modellsamhälle. Grudinins brukssamhälle med 4 000 invånare erbjuder egen skola, egen hälsovård, egna bostäder, höga löner och förmånliga lån.

Hans beundrare menar att det är ett samhälle utan korruption, och ett mallexempel på hur en modern socialism kan se ut.

Själv har Grudinin kallat sin skapelse för ”en socialistisk oas i den kapitalistiska djungeln”.

Pavel Grudinin och Gennadij Ziuganov på Röda torget i Moskva
Bildtext Pavel Grudinin och Gennadij Ziuganov (th) på Röda torget i Moskva
Bild: EPA-EFE / Sergej Ilnitskij

Grudinins image betonar hans kamp mot den statliga korruptionen, hans driftighet och att han investerar i sociala projekt. Effektiva argument i ett samhälle med utbredd fattigdom och stora inkomstklyftor.

Grudinins kritiker menar att man inte kan lita på honom. Han är inte ens medlem i kommunistpartiet. Istället är han en stenrik kapitalist som utnyttjar valkampanjen bara för att göra reklam för sitt företag.

"Ryssland har inga vänner, bara egna intressen"

Publiken i salen ställer många frågor. Grudinin svarar säkert, lugnt och diplomatiskt.

Han betonar flera gånger att han är folkets kandidat, inte elitens. Hans recept för ekonomin är enkelt. Eliten måste bara sluta stjäla, först då kan landet blomstra.

– Ryssland ska bli en bättre version av Kina, menar han.

Någon frågar hur han planerar reparera relationen till väst.

– Det oroar mig inte alls, svarar Grudinin. Ryssland har inga vänner, utan enbart landets egna intressen. Ryssland måste bli en industriell stormakt för endast den som är stark kan göra sin röst hörd.

Se på Finland, där bygger man mindre arenor i varje ort med minst 25 000 invånare

Pavel Grudinin

Grudinin kritiserar ofta och gärna oligarkerna. Han vill nationalisera de företag som nu sköter naturtillgångarna. Och det måste bli ett slut på ryska pengar i offshore-bolag.

– Här kunde man ta exempel från Saudi-Arabien där shejkerna sattes i husarrest och släpptes fria först efter att de hade gett tillbaka de pengar som gömts utomlands, säger han och river ner applåder.

Också Finland nämns en gång. Grudinin säger sig vara emot skrytbyggen som stora idrottsarenor där bara korruptionen trivs.

– Se på Finland, säger han. Där bygger man mindre arenor i varje ort med minst 25 000 invånare.

Diskussion om artikeln