Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Snabb trendväxling – automatväxlat betydligt mer populärt än manuella växlar

Från 2018
Uppdaterad 31.01.2018 17:01.
Växelspak i bil med manuell växellåda.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Bilar med manuella växellådor ser ut att bli utrotningshotade inom bara några år. Även små bilar säljs numera som automatväxlade.

Ett klart trendbrott har skett bland de bilar som säljs i Finland. Vi har gått över från manuella växellådor till automatväxlat.

Blott 35 procent av de nya personbilar som såldes 2017 hade manuella växlar. I år förväntas andelen stanna under 30 procent och om två år kring 20 procent.

För att beskriva trenden ytterligare kan det nämnas att så sent som år 2014 var det fortfarande mer populärt med manuella växlar.

Det är ännu lite för tidigt att dödförklara den manuella växellådan, men visst lyser kopplingspedalen allt oftare med sin frånvaro i bilkupén.

Tero Kallio.
Bildtext Tero Kallio berättar att automatväxlat regerar på marknaden.
Bild: Yle /Jyrki Lyytikkä

- Det finns fler och fler elbilar och då kan man inte ha manuell växellåda och största delen av hybridbilarna är automatväxlade. Dessutom har utbudet vuxit, även små bilar kan numera vara automatväxlade, säger Tero Kallio, vd för Bilimportörernas och -industrins förening.

Kallio konstaterar också att många bilköpare som en gång har gått över till automatväxlat gärna köper automatiskt igen. Det leder i sin tur till att det numera finns allt fler automatväxlade bytesbilar.

Automatväxlat har fortfarande saftigare prislapp, men inte alltid

Bland de 20 mest sålda bilmodellerna i Finland 2017 finns flera modeller som inte ens går att köpa med manuell växellåda.

Tillverkare och importörer väljer helt enkelt att inte alls erbjuda en manuell växellåda då efterfrågan är liten.

Till exempel bland bilar i det så kallade D-segmentet (bilar i storlek övre mellanklass) och premiumbilar är efterfrågan på manuella växellådor liten.

De mest sålda bilmodellerna 2017

Enligt siffror från Bilbranschens informationscentral kostar en automatväxlad bil i medeltal kring 1 700 euro mer än en bil med manuell växellåda.

Men den siffran är inte riktigt hela sanningen.

Olika bilmärken och försäljare har kampanjer där man kan få automatväxellåda på köpet eller i samband med ett utrustningspaket.

Nostalgi och oro kan få folk att välja manuella växellådor

Bland de nya trender man kan skönja just nu är att bilar i de mindre storleksklasserna har börjat få automatisk växellåda.

Bilar i C-segmentet (mellanklass) är redan inne i trenden och den senaste förändringen är att också bilar i B-segmentet (små bilar) säljs som automatväxlade.

Växelspak i bil med automatisk växellåda.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Men manuella växellådor har fortfarande sina anhängare.

Bland de vanligaste argumenten finns misstanken att en automatisk växellåda håller sämre. Ett annat argument är helt enkelt att föraren gillar att växla själv.

Det är dessutom inte uteslutet att vågen av automatväxlat får till stånd en motreaktion på så sätt att en del av konsumenterna börjar sukta efter den gamla goda manuella växellådan.

Bränsleförbrukningen kan vara en inbillad stötesten

Tero Kallio från Bilimportörernas och -industrins förening kan komma med lugnande besked till den som är rädd för att en bil med manuell växellåda ska rasa i värde.

Då det finns färre bilar med manuella växlar bland bytesbilarna så kan värdet också hållas på en god nivå tror Kallio.

Han passar också på att slå hål på en negativ myt om automatväxlat.

- Tidigare brukade automatväxlade bilar dra mera bränsle än bilar med manuella växellådor. Nuförtiden börjar det vara tvärtom, säger Kallio.

Texten är baserad på Yle Uutisets artikel Alle kolmannes autoista myydään enää manuaalivaihteilla – Katso tästä, paljonko Suomen myydyimmät automallit maksavat automaattina ja manuaalina skriven av Marcus Ziemann.

Diskussion om artikeln