Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sofia Wilkman arrangerar en konsert i Borgå domkyrka till minne av sin väninnas döda barn: "Det har varit ett sätt för mig att bearbeta min sorg"

Från 2018
Sofia Wilkman.
Bildtext Sofia Wilkman är från Borgå och god vän till de anhöriga i tragedin i Borgå i november.

En fin tillställning för att motarbeta det hemska man känner efter tragedin i Borgå i november. Det hoppas Sofia Wilkman att minneskonserten i Borgå domkyrka på lördag ska vara.

Initiativet till konserten i Borgå domkyrka den 3 februari klockan 16 kom från operasångaren Waltteri Torikka.

Konserten arrangeras till minne av den 3-åriga flicka som knivhöggs av sin pappa i Lyceiparken i Borgå i november. Flickan avled senare i sina skador.

- Då Torikka tog kontakt med mig var jag ännu i chock, men jag började jobba vidare på idén, säger Borgåbördiga Sofia Wilkman.

Hon är pianist och har studerat både vid Sibeliusakademin i Finland samt i Danmark. Tack vare det här känner hon många andra musiker.

"Musiken kan stundvis ge tröst"

Wilkman berättar att hon som professionell musiker tänker på musiken som ett andningsrum. Tack vare musiken kan tiden stå stilla för en stund.

- När det känns som värst kan det här stundvis ge tröst. Musiken har varit viktig för mig under min sorgeprocess och jag vill gärna ge andra möjligheten att bearbeta känslor på samma sätt.

Sofia Wilkman är nära vän till offrets mamma, och berättar att de anhöriga är tacksamma för konserten och tycker att den ska bli fin.

- Det var jättelätt att få musiker med i arrangemanget. Snarare fick jag börja begränsa antalet deltagare och fundera på hur vi lägger upp programmet, berättar Wilkman.

Många biljetter såldes redan de första dagarna

Hon är tacksam för det stora intresset för att medverka i konserten. Själv kommer hon bland annat att ackompanjera sin goda vän, den norska sopranen Lise Davidsen.

Under konserten medverkar många kända musiker förutom Davidsen och Torikkas trio. Det är cellisten Tuomas Ylinen, skådespelaren Alma Pöysti och sångerskan Susanna Wahl.

Med är också jazzpianisten Joonas Haavisto, violinisterna Helmi Kuusi och Ingrid Riutamaa samt altviolinisten Jussi Aalto.

Allmänheten har tagit emot konserten jättebra och responsen har varit positiv, berättar Wilkman.

- En stor del av biljetterna gick åt under de första dagarna efter att det blev möjligt att köpa dem. Vi har också lämnat en del biljetter vid dörren, ifall man kommer förbi samma kväll.

Lise Davidsen och Waltteri Torikka.
Bildtext Lise Davidsen och Waltteri Torikka Trio medverkar under konserten.

"Jag har försökt vara aktiv i min känsla av maktlöshet"

Intäkterna ska gå till välgörenhet och offrets mamma får besluta hur pengarna fördelas. Klart är i alla fall att Borgå skyddshem ska få en donation, liksom utsatta barn.

- Min egen tanke har också varit att kunna se till att min väninna inte hamnar i ekonomisk knipa på grund av tragedin. En liten del av pengarna går antagligen därför till hennes förfogande, säger Wilkman.

Hur har det känts för dig att medverka i det här projektet, med tanke på att du är god vän till mamman?

- Det har varit ett sätt för mig att bearbeta min sorg. Jag har försökt vara aktiv i min känsla av maktlöshet och i min enorma sorg.

"Det goda ska segra över det onda"

Sofia Wilkman säger att det handlar om en motreaktion i stället för att bli förlamad. Om att få det goda att vinna över det onda.

- Jag vill jobba för något gott och samla människor kring det. Det känns bra att medlen går till behövande och att vi kan motarbeta det hemska vi fortfarande känner i och med den här tragedin.

Hur känslosamt tror du att det blir att uppträda under konserten?

- Givetvis är det en stor sak. Jag har ändå mina knep och min professionalism att falla tillbaka på.

Wilkman hoppas att det blir en jättefin tillställning med en fin atmosfär.

Musiken är ett andningsrum som stundvis ger tröst

― Sofia Wilkman

Tillsvidare har hela hennes energi gått till det här projektet, men hon funderar på att göra något annat framöver för att stöda de anhöriga.

- Det finns också ett konto som sköts av Lions Club Porvoo Borgoensis, dit man kan donera medel för de anhörigas väl. Själv skulle jag gärna ordna ett annat evenemang längre fram, säger Wilkman.

Diskussion om artikeln