Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förhållandevis få arbetslösa väntas till fredagens manifestation mot aktiveringsmodellen: "Folk har gett upp"

Från 2018
Uppdaterad 31.01.2018 16:35.
Protesterna på Järnvägstorget i Helsingfors samlade cirka 30 000 deltagare i september 2015.
Bildtext Protesterna på Järnvägstorget i Helsingfors samlade cirka 30 000 deltagare i september 2015.
Bild: Markku Ojala / AOP

Aktiveringsmodellen inverkar främst på de arbetslösa men det verkar som om fredagens protest mot modellen inte kommer att samla så värst många arbetslösa. Ingen jätteaktion är i sikte på Senatstorget i Helsingfors säger man på de arbetslösas egna organisationer.

- Uppavaknandet har varit svagt, medlemsföreningarna har delvis varit passiva. Man kommer igång ganska långsamt, säger Jukka Haapakoski, verksamhetsledare för Työttömien keskusjärjestö (på svenska De arbetslösas centralorganisation).

- Folk har gett upp. Allt färre tror att demonstrationer hjälper, säger Taimi Räsänen, orförande för Åboarbetslösas förening Turun seudun TST.

En rundringning visar att mellan noll och femtio arbetslösa per stad är på väg till fredagens manifestation. Eftersom man inte behöver anmäla till föreningarna om man tänker delta väntas det faktiska antalet vara större.

- Manifestationen har maskinerats fram av facket. Vi har uppmanat våra egna att delta, säger Haapakoski.

FFC fixar skjuts

FFC bjuder på gratis transport till manifestationen från hela landet.

Från Tammerfors till exempel är 18 busslaster på väg, men betydligt färre från andra orter. Man räknar med att ett knappt hundratal bussar kör 4 000 - 5 000 deltagare till Helsingfors.

Det är ju fråga om en politisk manifestation, ingen kan hindras från att jobba

Samtidigt begränsar busschaufförernas arbetsnedläggelse deltagandet, åtminstone i Helsingfors och Åbo. Det kan vara krångligt för de arbetslösa att ta sig till bussarna som chartrats av FFC.

FFC väntar inte lika stor uppslutning som år 2015 då 30 000 människor samlades på Järnvägstorget i Helsingfors för att demonstrera mot regeringens sparplaner.

Satakunnan Liikennes busschaufförer vill ej delta

Transportfacket AKT är förvånat över att bland annat Satakunnan Liikennes busschaufförer inte är intresserade av fredagens protestaktion.

Satakunnan Kansa skriver att av Satakunnan Liikennes 200 busschaufförer har så gott som alla anmält att de kommer normalt på jobb på fredag. En stor del av chaufförerna är fackanslutna.

- Det är ju fråga om en politisk manifestation, ingen kan hindras från att jobba, säger Petteri Hurskainen, trafikchef på Satakunnan Liikenne.

Bolaget Satakunnan Liikennes buss.

Johanna Honkaranta, orförande för de anställda inom bilbranschen i Björneborgstrakten, säger att chaufförernas agerande förvånar.

- Satakunnan Liikenne har genomgått flera samarbetsförhandlingar och jag hade hoppats att arbetstagarna hade varit solidariska med de uppsagda, säger Honkaranta.

Jag hade hoppats att arbetstagarna hade varit solidariska med de uppsagda

Huvudförtroendemannen på bussbolaget, Markku Urpulahti, säger att chaufförerna kan vara rädda att förlora sina jobb.

Också andra transportanställda i Björneborgstrakten har för avsikt att arbeta normalt.

Terho: Aktiveringsmodellen kvarstår

Europa-, kulltur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå) försäkrar att regeringen håller fast vid aktiveringsmodellen.

Terho uttalade sig under partiets presskonferens på onsdag. Han sade att det har förekommit felaktiga påståenden om modellen, såsom att den går ut på att skära i arbetslöshetsskyddet.

Terho betonar att reformen av arbetslöshetsskyddet varken kommer att hävas eller dras tillbaka.

Diskussion om artikeln