Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kaskö och Närpes inledde fusionsförhandlingar – anställer utomstående utredare

Från 2018
Uppdaterad 31.01.2018 12:48.
Kvinna håller i sina glasögon och ett tomt formulär.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos

I tisdags möttes ledningsgrupperna från Kaskö och Närpes för första gången för att diskutera en eventuell kommunsammanslagning. En utomstående utredare ska anställas för att leda utredningen om en fusion.

Den gemensamma ledningsgruppen fungerar som styrgrupp när städerna gemensamt utreder en eventuell fusion.

På det första mötet ansåg medlemmarna att det finns en uppriktig önskan i båda städerna om att gå samman. Och det är en bra grund för fortsatta diskussioner.

Den gemensamma ledningsgruppen kommer att fortsätta samlas, turvis i Kaskö och Närpes. Ungefär ett år beräknar man att förarbetet kommer att ta.

Carl-Gustav Mangs (SFP) valdes till ordförande för ledningsgruppens möten i Kaskö. När gruppen möts i Närpes är det Mikaela Björklund (SFP) som håller i ordförandeklubban.

Carl-Gustav Mangs
Bildtext Carl-Gustav Mangs
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Anställer utomstående utredare

Nu ska en utomstående utredare anställas. Hens uppgift blir att leda förutredningen för en eventuell sammanslagning. Utredaren ska sedan skriva en slutrapport.

Städerna ska tillsätta flera beredningsgrupper inom bland annat förvaltning, ekonomi, social- och hälsovård samt bildning och teknik.

Medlemmarna i beredningsgrupperna kommer att utses vid stadsstyrelsernas nästa möte i de båda städerna. Vid behov ska även sakkunniga delta i beredningsgruppernas arbete.

Under förutredningens gång kommer man att ordna öppna tillfällen i både Kaskö och Närpes.

Den gemensamma ledningsgruppen sammankommer nästa gång den 14 februari i Närpes.

Diskussion om artikeln