Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Frida Pelin ska skida över Grönland

Från 2018
Två bilder på Frida. I den ena har hon på sig stora slalomglasögon som täcker nästan hela ansiktet, samt en röd jacka med en stor pälshuva. Vi ser bara hennes näsa under alla klädlager. I den andra bilden står hon på huvudet.
Bildtext Frida Pelin har varit på kalla ställen förut. Det hindrar henne inte från att stå på huvudet när andan faller på.
Bild: Privat

I april drar ett gäng finländska kvinnor iväg till Grönland. Målet är att göra en 570 kilometer lång färd på en månad. På vägen kan de bli utsatta för både hårda stormar och isbjörnar.

Tanken på att skida i Grönland har länge funnits hos Frida, så när en kompis hon skidade tillsammans med vid Svalbard frågade om de borde slå slag i saken funderade hon inte länge på sitt svar.

Som så klart var jakande.

Den första frågan vi kommer att tänka på när vi träffar henne är, varför utsätta sig för en sådan här färd?

- Jag får den där frågan ganska ofta när det gäller sådana här saker, säger Frida och skrattar.

Kvinna med kort blont hår som sitter inne i ett tält. Det är fullt med kläder i tältet och i taket hänger också saker.
Bildtext Inne i tältet slipper man iallafall de kalla vindarna. Här en bild från en av Fridas tidigare utfärder.
Bild: Frida Pelin

Det finns faktiskt inte ett svar på den frågan, utan flera.

- En sak är kanske utmaningen, att hela tiden få fler utmaningar. Jag har hållit på med friluftsliv ganska länge och längre resor och extrema resor ger kanske lite mer.

Och det är heller inte bara själva expeditionen som är rolig. Frida älskar också allt planerande och alla förberedelser hon måste göra innan hon kommer iväg.

Har planerat i ett år

Det är mycket som ska förberedas. Redan för ett år sedan började hon fundera och planera expeditionen.

- Vi började planera vem som ska åka och sådant. Och nu de senaste månaderna har det varit ganska hektiskt. Vi måste fundera på all utrustning vi ska ha med och vad vi ska äta och så vidare.

Vardagsliv med en twist

Målet är att klara av expeditionen på en månad. Då ska de ta sig från västkusten till östkusten.

Ett orange tält. Runt omkring finns bara is och snö. Solen lyser.
Bildtext Att slå upp tält varje dag. Vardagsliv med en twist.
Bild: Frida Pelin

Ungefär hälften av tiden kommer att gå åt till att skida eftersom de planerar att röra på sig från nio till sex varje dag.

- Hela lägerlivet tar också tid, att sätta upp och ta ner tältet varje dag och sådant. Det är egentligen ett vanligt vardagsliv med en annan twist, om vi säger så.

Ett team med sex kvinnor

Frida ingår i ett team med sex finländska kvinnor. De har alla gjort längre färder förut, till exempel på Svalbard, och de är alla också medlemmar i arktiska klubben.

- Det är egentligen en finsk organisatör som heter Ankarat avotunturit som ordnar den här resan, så via dem har vi också träffats förut, berättar Frida.

Måste ha med sig sin dyna

Att klara sig ute på Grönland i en månad kräver en hel del packning. Alla drar varsin släde och målet är att varje persons packning ska väga under 75 kilo.

Den sista månaden innan färden går ut på att bestämma vad som kan lämnas hemma för att lätta på packningen.

- Jag har personligen vissa saker jag aldrig lämnar bort, till exempel min dyna, säger Frida.

Sju personer skidar på rad. Alla släpar på pulkor bakom sig. Det är dimmigt och man ser inte horisonten. Bara snö.
Bildtext Det gäller att göra släden så lätt som möjligt. Här en bild från en av Fridas tidigare utfärder.
Bild: Frida Pelin

Istället kan hon minska på mängden kläder. Det behövs inte så många ombyten där ute i vildmarken.

- Vi träffar nog knappast så många där på vägen så vi kan vara ganska skitiga. Jämfört med allt annat är det nog ganska lite kläder vi har med oss. Viktmässigt är det mest bränsle och mat som väger.

Skidar enligt minutschema

För att klara av målet att komma fram på 30 dagar följer gruppen en viss dygnsrytm.

- Allt går egentligen enligt ett minutschema, så vi skidar en timme och sedan har vi tio minuter paus. Om man håller på från nio på morgonen till sex på kvällen kan man få en ganska bra distans.

Två personer som skidar. Runt omkring finns berg och snö. Himlen är blå och solen skiner.
Bildtext Det är säkert enklare att orka när det ser så här vackert ut. Här en bild från en av Fridas tidigare utfärder.
Bild: Frida Pelin

I medeltal borde gruppen skida 20 kilometer per dag.

- Det låter kanske inte så jättemycket men vissa dagar kanske vi gör bara två kilometer eller inga alls, om vädret är sådant att vi inte kan skida, säger Frida.

För att skida över Grönland måste du alltså inte vara en snabb skidare, men du måste vara uthållig.

Börjar med uppförsbacke

Grönland är ganska platt med få branta backar, men tyvärr börjar expeditionen med uppförsbacke.

- De första 300 kilometrarna är lite uppför, och det är ju då du har den mesta tyngden på pulkan. Ungefär halvvägs blir det nedförsbacke men den kommer man knappast att märka för sträckan är så lång.

Tränar med bilring

För att orka gäller det att träna ordentligt innan. Eftersom Frida bor i södra Finland där snöläget inte är det bästa, brukar hon istället för en pulka, dra en stor bilring efter sig.

Bilringen fyller hon med stenar tills vikten motsvara en pulkas.

- Bilarna saktar nog in ganska mycket och tittar på mig när jag kommer dragande med min bilring på vägarna, säger Frida.

Eftersom det kan bli ganska kallt (de har förberett sig på temperaturer ner till minus 35 grader) har hon också försökt vänja sina händer vid kyla genom att bära lite tunnare handskar.

Kan stöta på isbjörnar

Något alla som rör sig i naturen på Grönland måste vara beredda på, är att möta isbjörnar. Gruppen har därför med sig ett hagelgevär.

- Vapnet är i första hand till för att skrämma isbjörnen ifall den kommer för nära. Det skulle vara supertufft att få se en isbjörn men helst inte för nära.

En person står bredvid några tält. Det ser ut som om hen håller vakt. Runt omkring syns snö och berg.
Bildtext Någon måste hålla vakt. Här en bild från en av Fridas tidigare utfärder.
Bild: Privat

Det är vid kusten som isbjörnarna finns, så under de första dagarna och när de kommer fram till östkusten kommer de att ha ett vaktsystem i lägret så att det alltid finns någon som är vaken och spanar efter isbjörnar.

Måste akta sig för sprickor

Isbjörnarna är inte de enda farorna de kan möta. Det finns också sprickor i isen de måste akta sig för.

- Vi kommer knappast ens att kunna skida ordentligt de första dagarna på grund av isen. Vi måste gå med stegjärn så att vi får ordentligt grepp och med rep emellan oss, ifall någon skulle råka trilla ner i en spricka, säger Frida.

Stormen piteraq är farlig

Det finns också risk för stormar, och det är inga små sådana. På Grönland finns det speciella stormar som kallas piteraq som är typiska för Grönland.

- När vinden kommer ner från glaciären mot vattnet kan det bli ordentliga stormar. Om vi anar att en sådan här storm är på väg måste vi slå upp lägret direkt.

Tält i snöstorm. Allt är vitt och disigt.
Bildtext Blir det storm är det bara att vänta ut den. Här en bild från en av Fridas tidigare utfärder.
Bild: Frida Pelin

En storm kan hålla på i flera dagar, så sätter den igång är det bara att vänta ut den inne i tältet.

Måste ha med reservmat

Ifall en storm skulle försena deras ankomst till östkusten blir de ändå inte utan mat. Det finns strikta regler för expeditioner i Grönland och en av dem är att ha med tillräckligt med reservmat.

- Går det några dagar över är det helt okej. Det enda vi måste göra då är att kolla med flygbiljetter och annat så vi slipper hem. Därför är det enklast om vi klarar det på den planerade tiden.

Skulle de bli försenade kan de också försöka skida igen den tid de missat eftersom de planerat in två vilodagar.

Riskanalys och satellittelefon

En sådan här lång färd låter farlig, och kan också vara det, men gruppen har funderat mycket på säkerhet och de hade både säkerhetsplaner och riskanalyser som de noggrant går igenom.

- En risk man kanske inte tänker på är brännskador eftersom vi ofta hanterar kokande vatten. Vi tar inte med oss vatten dit utan smälter snö, så vi kokar ofta vatten i tältet.

Ifall det händer något riktigt tokigt kan de också kalla på hjälp eftersom de har med sig en satellittelefon. Via den får de också väderleksrapporter varje dag.

Skulle gärna åka till Svalbard igen

Det här är inte första gången Frida åker ut på äventyr. Den förra längre turen gick till Svalbard.

- Vi var där i 18 dagar och skidade ute i vildmarken. Det var nog en av de tuffaste upplevelserna jag varit med om. Det var fantastiska vyer. Väldigt kallt men jag fick många fina foton. Det är nog ett ställe jag gärna skulle fara till igen.

Kvinna med solglasögon och en stor jacka med pälskantad huva.
Bildtext Frida Pelin - snart i en Grönlandsblogg nära dig.
Bild: Frida Pelin

Vill du veta mer om Fridas expedition? Kolla in hennes blogg här.

Gruppen kommer också att blogga under expeditionen. Tack vare satellittelefonen kan de varje dag skicka iväg ett inlägg till Avotunturis hemsida. Där kommer det också att finnas en karta så du kan se var de befinner sig.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln