Forskare hittade samband mellan miljögifter, testikelcancer och barnlöshet – men kemikalierna i kosmetika är farligare än fisk
En ny doktorsavhandling vid Åbo universitet visar på en koppling mellan miljögifter, främst dioxiner, och kryptorkism.
Ändå finns det inte orsak att vara rädd, menar forskaren Jaakko Koskenniemi – även om det är svårt att undvika kemikalierna.
Kryptorkism innebär att testiklarna inte vandrat ner i pungen från sitt ursprungliga läge längre upp innanför ljumskarna under fosterutvecklingen.
Det har redan tidigare visats att personer med kryptorkism löper större risk att drabbas av testikelcancer, sämre spermakvalitet och till och med barnlöshet.
Det Koskenniemis studie nu visar är att kryptorkism, åtminstone till en del, orsakas av miljögifter. Framförallt av polyklorerade dibensodioxiner.
- I vår forskning kunde vi visa att det finns ett sammanhang mellan dioxinhalten i fettvävnaden och risken för kryptorkism, berättar Koskenniemi som tidigare jobbat som läkare bland annat på Kimitoön.
- Risken för testikelcancer är tre till fem gånger högre för personer med kryptorkism. Men gällande barnlösheten är risken mycket mindre, delvis eftersom man opererar kryptorkism i en ung ålder, fortsätter han.
Mängden miljögifter i naturen har minskat
Det finns ändå inte orsak till allt för stor oro, menar han.
Miljögiftshalterna har minskat rejält sedan 1970-talet, mycket tack vare internationella direktiv som Stockholmsavtalet 2004.
I år förbjöd EU användningen av polybromerade difenyletrar, som också pekas ut i avhandlingen, så gott som helt och hållet.
- Dioxinhalten i området har redan blivit betydligt mycket mindre, så därför behöver man inte vara rädd för dioxiner. Men förstås finns det mycket andra miljögifter och kemikalier i många olika produkter som vi inte vet så hemskt mycket om. Det är också bra att tänka på, säger Koskenniemi.
Hur är det som man får i sig av de här miljögifterna?
- Själv tycker jag att det är ganska svårt att undvika dem. Men det är värt att tänka på hur man använder till exempel kosmetikprodukter under graviditeten. Men det är svårt att helt och hållet hålla sig borta från sådana produkter.
Dioxiner ingen orsak att skippa Östersjöfisk
Dioxiner nämns ofta i samma andetag som fisk från Östersjön. Trots att utsläppen minskat markant har dioxiner en livslängd på 5-10 år i naturen, och hittas därför fortfarande i naturen.
Men det betyder inte att man som gravid helt och hållet behöver lämna bort fisken från matbordet.
I mätningar från 2017 överskreds inte säkerhetsrekommendationerna gällande dioxin och PCB-föreningar för de flesta fiskarter längre i de finska havsområdena.
- Själv tycker jag inte att man behöver vara orolig. Det är hälsosamt att äta fisk. Så man ska inte undvika den bara för att det finns en risk för dioxiner, konstaterar också Koskenniemi.
Två procent av alla finländska pojkar drabbas
I Finland drabbas två procent av alla pojkar av kryptorkism, eller testikelretention. Men det kunde vara värre.
- Till exempel i Danmark är siffran mycket högre. Där är det redan åtta procent av pojkarna som drabbas, berättar Koskenniemi.
Är det då miljögifterna som är den bidragande orsaken här?
- Det misstänker man, men vi vet inte säkert. Det som vi vet är att det finns en stor skillnad mellan miljögifterna i Danmark och Finland samtidigt som det finns en skillnad i siffrorna, så därför misstänker vi så. Men det är svårt att säga med säkerhet, säger Koskenniemi.
Koskenniemi disputerar vid Åbo universitet på fredag. Avhandlingens titel är Clinical Studies on Testicular Growth and Descent.