Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Shortdox 2018 - det personliga är politiskt!

Från 2018
Pipopäinen mies istuu seinättömässä huussissa kevättalvella.
Bildtext Obygdsjournalisten Sampsa Oinaala på arbetsresa i Talvivaara
Bild: Tommi Taipale

Den samnordiska kortdokumentärfestivalen Shortdox ger speciellt nya, unga förmågor en plattform för sina kortdokumentärer. Festivalen ordnas för tredje året i rad.

I år finns det inget fastslaget tema, utan deltagarna får själva välja vilket ämne de tar upp i en radiodokumentär, en radioessä eller varför inte en audiodikt.

I juryn i den nationella tävlingen sitter igen en brokig skara experter.

En egen röst

Fanny Noroila är magister i teaterkonst, skådespelare, artist, medlem i rappduon SOFA, grundande medlem i konstkollektivet LES POXXX, vloggarnovis och feminist

Polkkatukkainen nuori nainen katsoo raukean röyhkeästi suoraan kameraan
Bildtext Fanni Noroila
Bild: Bettina Lamspringen

- Som lyssnare och domare är jag inte intresserad av formfrågor eller teknik - jag berörs mera av dokumentaristens personliga röst och vision, oberoende av hur okonventionell den är. Jag inspireras av ärliga, känsliga, raspiga, detaljerade iakttagelser, av människor som modigt strävar efter nya tankar. Om man är i kontakt med sin egen passion blir i allmänhet också små iakttagelser stora och imponerande, t.o.m. samhälleliga. Det personliga är politiskt!

- I processen att hitta en egen röst blir man knappast någonsin klar, men för mej har det alltid fungerat att stanna upp och ställa frågor; Vad är viktigt för mej? I en hurudan värld vill jag leva? Vad berörs jag av? Vad skrattar jag åt? Vad var jag senast riktigt arg på? Vad händer det i världen, och vad väcker det för känslor hos mej? Vad fäster jag uppmärksamhet vid?

Text och dramaturgi

Författaren, utbildaren och filosofie doktorn Mia Franck har alltid varit intresserad av olika former av berättande.

Mia Franck nojaa kädet puuskassa seinään ja katsoo intensiivisesti kameraan.
Bildtext Mia Franck
Bild: Bild: Robert Seger/Moment

- Jag arbetar med en text på ett annat sätt. Ofta talar jag om texter som andra skrivit på skrivarkurser, i skolor, i bibliotek osv. Jag lyssnar på texter. Jag vill höra hur ord och meningar får en att känna. Hur språket kan vara bild, doft och ljud. Och hur orden smakar.

- Jag hoppas att jag i Shortdox hittar verk som rör mej. Dvs. sånt innehåll som berättar en story och hjälper mej att förstå ett annat perspektiv. Och på något sätt är personligt

Innehåll och radiofoni

Sampsa Oinaala är en 39-årig radiokritiker, dokumentarist och obygdsjournalist. Han bor i Valtimo i Norra Karelen. Han har skrivit om radio i Helsingin Sanomat sedan år 2009. Oinaala, som valdes till årets freelancejournalist år 2011, gör också narrativa reportage från de finska utmarkerna för nationella tidningar

Sampsa Oinaala ostamassaan Lehtolan tilan rintamamiestalossa Valtimon Rasimäen kylässä.
Bildtext Sampsa Oinaala
Bild: Tommi Taipale

- Drivkraften i mitt arbete är en medmänsklig nyfikenhet. Varje mänska bär på en intressant berättelse. Också saker som förefaller obetydliga kan ha en stor betydelse. I arbetet med Shortdox hoppas jag på innehåll som väcker tankar och radiofoniska uttryck som kittlar örat.

Obs!

Om du vill delta i Shortdox 2018 och få din röst hörd hittar du instruktionerna här

Tävlingen är öppen för bidrag fram till slutet av februari.

Diskussion om artikeln