Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforspolisen: Knappt 60 våldsamma extremismbrott under förra året – ytterhögern misstänkt i alla fall förutom ett

Från 2018
Uppdaterad 31.01.2018 18:03.
Knytnäve med hat-text. Svartvit.
Bild: Patrick Holmström

Under förra året fick Helsingforspolisen nys om 57 våldsamma extremismbrott berättar överkommissarie Jari Taponen från Helsingforspolisen. I 56 av fallen misstänktes personer inom de högerextrema kretsarna ligga bakom brottet.

Endast i ett fall misstänktes yttervänstern för våldsamma extremismbrott. Däremot hade inga av de våldsamma extremismbrotten religiösa motiv.

Med uttrycket våldsam extremism syftar Taponen till brott där man använder våld, hotar med att använda våld, uppmanar till det eller rättfärdigar det genom sin ideologi. Uttrycket är definierat av Inrikesministeriet.

Största delen av brottsmisstankarna fick rubriceringen hets mot folkgrupp (26 stycken), följt av misshandel och lindrig misshandel (17 stycken). Sex fall av olaga hot uppdagades samt två fall av brott mot trosfrid. Ett fall var av sabotage samt vapenbrott fanns bland de misstänkta fallen.

Polisen började föra denna statistik under förra året, och därför är det svårt att jämföra hur läget har ändrats i Finland. Taponen analyserar ändå på basen av en rapport från inrikesministeriet att antalet brott har ökat.

Enligt Inrikesministeriets rapport uppdagades det ett tiotal fall i hela landet 2015 medan den tidigare presenterade statistiken är endast från Helsingfors.

– Om man jämför med Inrikesministeriets siffror så är antalet brott ganska högt i Helsingfors, säger Taponen.

Källa: Yle Uutiset