Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Elin Willows skrev en roman om en kvinna som kommer till en liten ort och stannar kvar trots allt

Från 2018
Uppdaterad 31.01.2018 17:59.
elin willows
Bildtext Elin Willows
Bild: Anna Dönsberg/Yle

— Det roliga är nu när jag också får läsare. Jag har ju haft jättestor hjälp av min klass i Litterärt skapande och särskilt min handledare för de har ju gett mycket feedback.

— Men nu när boken är mellan pärmar träffar jag andra läsare och bland annat journalister. Då får jag höra så mycket om boken som jag aldrig har förstått att fanns där. Och jag har aldrig varit med om någonting så häftigt!

Journalisten Elin Willows är strålande glad över sin debutroman Inlandet som handlar om en ung kvinna som flyttar till en liten ort ”20 mil inåt landet från Luleå”. Hon kommer från södra Sverige, men mer än det får vi inte veta om hennes bakgrund.

Boken får ett eget liv hos läsaren

— Det är så himla häftigt att folk läser in så mycket i den här boken och får så olika tolkningar beroende på vilka de är och vad dom hade för känslor när dom läste boken. Det är så stort för mig som skrivande människa och det hade jag aldrig kunnat gissa att det skulle kännas så överväldigande.

Texten till romanen Inlandet började formas redan när Elin Willows hade blivit antagen till kursen litterärt skapande vid Åbo Akademi för mer än fyra år sen.

Till första träffen skulle man ha med sig en lite längre text och Elin som lämnat sitt skrivande när hon utbildade sig till journalist tvingade sig att skriva ihop en text. Det blev i stort sett början på boken, ganska oförändrat.

— Då kände jag när jag hade skrivit de första raderna att shit, det här kan faktiskt bli en bok, och jag beslöt att under de följande två åren ska jag skriva det till en roman.

pärmen till elin willows roman Inlandet
Bild: Förlaget

Ett samhälle mitt i ödemarken

På den nya platsen i Inlandet är vintern kall och alla känner alla. Elin Willows roman beskriver ett litet samhälle i de svenska fjällen, i det som kallas Inlandet. Dit flyttar den unga kvinnan, vars tankar vi får följa, tillsammans med sin pojkvän som är hemma därifrån.

Men redan innan de hinner flytta ihop tar det slut mellan dem och hon förlorar sin vägvisare och tolk till det här nya samhället. Trots det besluter hon sig ändå för att stanna. Hon får jobb i en matbutik och hyr en tvårummare.

Obekväma flyttar

Det visar sig att Elin som själv är född i Stockholm också har bott i Inlandet när hon var yngre. Hon skulle bara stanna i fyra månader, men vistelsen blev ett och ett halvt år.

— Så jag vet hurdana årstiderna är och kan beskriva vädret. Men någon självbiografisk historia är det inte. I den här berättelsen handlade det mera om att sätta en person på en plats och se vad som händer.

Har du själv erfarenheter av att flytta till ett obekant ställe och känna sig udda?

— Jag är uppvuxen i en förort till Stockholm och jo, jag har bott på ett liknande ställe som det här. Jag har ju bland annat flyttat till Finland i vuxen ålder så att jag vet hur det är att komma till nya ställen. Jag är en sådan som har gjort obekväma val med flyttar.

Elin Willows var nervös för hur boken skulle tas emot på den ort i Inlandet där hon har bott. Men nu har en vän från den tiden hört av sig efter att ha läst boken och gett sitt godkännande.

— Det var väldigt skönt för mig, säger hon med ett skratt

En självvald isolering

Det är inte så lätt för den unga kvinnan att ta sig in i ett samhälle där de andra känner varandra sedan generationer. Hon börjar jobba i en butik och blir bekant med arbetskamrater.

Jag slipper en massa känslor genom att bo här.

Det är egentligen ingen som stänger henne ute eller hindrar henne, men att ta kontakt med andra kräver en del av henne som hon inte vill eller vågar.

”Att tillbringa så mycket tid ensam borde innebära att jag lär mig allt om mig själv. Men det är tvärtom. För dag ut och dag in upplever jag samma situationer som får mig att reagera på samma sätt. Men jag lär mig inget nytt.”

Vi får alltså inte veta varför vår huvudperson är ensam eller varför hon inte kommer sig för att flytta bort.

— Jag tycker att hon är ganska modig, i alla fall. Hon följer ju med folk till Hotellet för att festa och hon vågar bo kvar. Men det finns ett motstånd hos henne för att komma nära någon. Hon är väldigt inaktiv.

Naturens helande kraft?

Naturen betraktar vår huvudperson med förvåning. Och naturen uppe i norr är någonting helt annat än vad hon är van vid. Här finns vidsträckta landskap utan någon befolkning.

Vår huvudperson tror på något sätt att hon kunde bli en del av naturen om hon vistades där mera. Hon är van att bli lotsad både i samhället och i naturen av sitt ex. Men när han inte finns med så måste hon lita på sig själv, sina ideér och sina känslor.

norrsken
Bildtext Norrsken hör fjällen till

Att ge ut en bok är en jättestor dröm som har gått i uppfyllelse. Elin har tagit ett mellanår med sin familj i Berlin och hon säger att hon har använt den lediga tiden till att skriva, mest skönlitterärt. Det hon nu håller på med ska kanske blir en andra bok så småningom.

På frågan om vistelsen i Tyskland har påverkat hennes skrivande svarar Elin att hon nog talar tyska flytande, men inte så bra att hon obehindrat skulle kunna tjuvlyssna på folk omkring henne så som hon gör när hon är i Sverige.

— Jag tror att platsen jättemycket påverkar en, särskilt i skrivandet. Men jag påverkas mera av vilken plats jag placerar personerna på än var jag själv är. Den bok jag nu skriver på börjar i Stockholm, fortsätter i London och även i Åbo.

Har skrivandet hjälpt dig att minnas saker eller att få ditt inre landskap klarare?

— Kanske lite. Jag minns väldigt lite av det som hänt i min barndom. Min mamma är helt förvånad över att jag minns så lite. Men just känslor är det som jag minns bäst och kan. Jag är en väldigt känslosam människa.

Känslor är någonting Elin har lätt att gräva i. Inte i sig själv men nog i hur människor reagerar på saker. Hon säger sig också vara jättebra på katastroftankar, vilket i verkliga livet inte är så bra. Men det fungerar fint när hon skriver.

Hör intervjun med Elin Willows, ca 12 min.

Elin Willows - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln