Kvinnor inom filmbranschen berättar om åratal av antastanden från professor Lauri Törhönen: "Trakasserierna blev en generationsupplevelse"
Den prisbelönta filmregissören och professorn Lauri Törhönen har enligt flera kvinnor trakasserat dem sexuellt. Kvinnorna berättar att Törhönen har föreslagit sex bland annat i samband med inträdesprov. Törhönen kommenterar inte uttalandena.
Yle har intervjuat omkring 20 kvinnor som enstämmigt berättar om upplevelser av professor Lauri Törhönens anstötande beteende. Beteendet verkar ha pågått åtminstone sedan 1980-talet ända in på 2000-talet.
Enligt kvinnorna är det många som känt till beteendet, men låtit bli att ingripa.
Törhönen är känd som film- och tv-regissör men också för att han länge ledde Institutionen för filmkonst och scenografi vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur, tidigare Konstindustriella högskolan. Törhönen fick sluta som professor 2006 efter en viss uppståndelse.
En del av personalen och studerandena krävde offentligt Törhönens avgång och hänvisade bland annat till dåligt ledarskap och förtroendebrist.
Törhönen är mest känd för sina filmer Gränsen 1918 (Raja 1918), Övergivna hus (Hylätyt talot, autiot pihat) och Vares-filmerna. Han har också regisserat tv-serien Salatut elämät.
I dag är 70-åriga Törhönen styrelseordförande för fastighetsbolaget Kaapelitalo inom Helsingfors stad. Bolaget administrerar kulturcentren i Kabelfabriken och Södervik. Han har också sporadiskt gett undervisning inom filmbranschens utbildningar.
Den senaste tiden har Törhönen planerat en film om Mannerheims och Hitlers relation som han också gav ut en bok om i fjol.
År 2007 premierade staten Lauri Törhönen med ett pris för hans långvariga arbete med att utveckla filmutbildningen. Åren 2006-2008 utredde Törhönen filmutbildningens och filmfinansieringens läge, på uppdrag av undervisningsministeriet.
Läs här om varför Yle publicerar Lauri Törhönens namn.
Ansökande: Det var inte till en porrfilmslinje vi sökte
Flera kvinnor berättar för Yle att studierna vid institutionen för filmkonst och scenografi var ångestframkallande på grund av Törhönens beteende. Törhönen som ledde institutionen var väldigt familjär mot studerandena, vilket enligt kvinnorna också ledde till förslag om sex.
Flera kvinnor berättar att Törhönen har kommit med insinueringar om sexuellt umgänge bland annat under inträdesprovsveckan.
Till exempel Laura Tiainen, som sökte till regissörlinjen år 2000, berättar att Törhönen kysste henne med våld samma kväll som resultaten från inträdesproven offentliggjordes.
- Han pressade sin tunga in i min mun mitt framför alla andra. Jag kände stor skam, men de andra betedde sig som om de inte märkt något, säger Tiainen.
Mari Mantela, som kom in på regissörlinjen ett par år senare, berättar att hennes telefon ringde ett par dagar efter att hon fått resultaten om antagningen. Lauri Törhönen som suttit med i juryn pressade Mantela att åka taxi med honom.
- Nu lönar det sig inte att vara dum, kom bara. Påtryckningarna fortsatte hela kvällen, berättar Mantela.
Hon säger att hon funderade på om Törhönen kan dra tillbaka studieplatsen, eftersom resultaten inte ännu hade offentliggjorts.
Varje linje brukar ta in endast 1-3 studerande. De antagna gallras fram genom inträdesprov med flera olika skeden under en hel vecka.
En av de sökande berättar att Törhönen ringde under provveckan och en annan att han föreslog gruppsex. Flera av de sökande vittnar om underliga frågor under inträdesproven.
Till exempel 1999 fick regissörskandidaterna i uppgift att berätta en erotisk och upphetsande historia, berättar Laura Hyppönen.
- Törhönen och en annan manlig lärare kallade in mig i ett litet rum. Jag minns att jag berättade en lesbisk historia just för att jag inte ville hetsa upp dem, säger Hyppönen.
- Vi sökte trots allt inte till en porrfilmslinje. Jag ville höra de pedagogiska grunderna för hur dylikt testar hur bra en 18-åring lämpar sig för branschen, berättar Hyppönen som numera jobbar som regissör utomlands.
”Han drog in mig på damtoan”
Enligt Mantela och Tiainen stämplades hela deras studietid under 2000-talet av Törhönens trakasserande beteende.
Laura Tiainen berättar att Törhönen under filmfestivalen i Göteborg försökte göra henne berusad och dra henne mot hissarna till hans hotellrum. Samma år antastade han henne handgripligen på filmfestivalen i Tammerfors. Det här var 2003.
- Då var jag verkligt rädd. Han drog mig med våld in i ett hörn på damtoan, berättar Tiainen.
- Han var arg för att jag inte hade svarat på hans telefonsamtal.
I telefon hade Törhönen bland annat föreslagit att de bokar ett hotellrum i Helsingfors, berättar Tiainen.
Till slut avbröt Tiainen studierna för att det blev för tungt att studera.
- Jag kunde inte ens kolla mitt postfack för att jag var orolig att se honom, säger Tiainen.
Tiainen klarade inte av att berätta om Törhönens beteende för andra studerande och särskilt inte för andra lärare. Hon säger att hon gick in i sig själv och kände skuld och undrade om hon gett honom några signaler.
- Jag var 21 år gammal och väldigt sårbar, säger hon nu.
Regissören Mari Mantela säger att hon undvek vissa situationer för att inte behöva vara ensam med Törhönen.
- Jag gick inte på en del fester och jag gick inte med på hans erbjudanden om skjuts. Jag har också sprungit bort från honom när han berusad jagade mig i bara handduk på en av skolans fester, säger Mantela.
Efter att #metoo-rörelsen kom igång i höstas har kvinnorna blivit redo att tala om händelserna.
- Som ung kände jag att Törhönen verkligen kunde försvåra min karriär om han ville. Han verkade känna alla, säger Mantela.
Institutionen för filmkonst och scenografi är den enda högskolan inom branschen och inom branschen har man varit tacksam gentemot Törhönen eftersom filmskolans anseende och finansiering steg under hans tid.
De manliga studerandenas kroppsdelar diskuterades inte
Berättelser om Törhönens antastande beteende finns redan från 1980-talet då han var gästande lärare på Konstindustriella högskolan.
Klipparen Outi Hyytinen minns hur Törhönen följde henne till damrummet och tog fram sin penis under en fest för förstaårsstuderandena. Hyytinen säger att Törhönen lät förstå att hon måste gå med på att bli hans sexpartner.
- Han sade att nu när du är i filmbranschen måste du lära dig vilket liv det innebär, säger Hyytinen och berättar att hon flydde från toaletten.
Regissör Taru Mäkelä var Törhönens filmassistent under studietiden och berättar att hon fick motbjudande förslag av honom.
- Han och en manlig lärare försökte få mig att ta av mig skjortan under en övning och frågade vart jag sätter händerna när min pojkvän tar mig bakifrån, säger Mäkelä.
Enligt Mäkelä var det ingen som ingrep mot Törhönens beteende, även om många förfasade sig över det bakom ryggen på honom.
De kvinnor som Yle har intervjuat berättar också att Törhönen oavbrutet kommenterade kvinnors utseende.
- De manliga studerandena fick presentera sina idéer, och sedan diskuterades deras idéer, inte deras kroppsdelar, säger manusförfattaren Sussu Laaksonen.
Hon studerade på högskolan vid tiden då Törhönen blev professor, i mitten av 1990-talet.
Laaksonen berättar att Törhönen bland annat slängt en nyckelknipa mellan benen på henne.
- Jag minns mycket väl känslan av hopplöshet. Det gick åt energi till att hela tiden behöva bevisa att det inte bekom en, säger hon.
Många beskriver atmosfären på institutionen som kvinnoförnedrande. Det poängterades i skolan att svaga inte klarar sig i den hårda filmbranschen.
- Om jag då har något att klaga på är jag säkert svag. Så man försökte bara klara det med humor, sammanfattar regissör Mari Mantela.
Såg skolan genom fingrarna med trakasserierna?
Inte ens lärarna klarade sig undan Törhönens störande beteende. Till exempel Susanna Virtanen som undervisade vid institutionen berättar att Törhönen tog tag i hennes bröst vid ett offentligt evenemang.
- Jag har också bevittnat hur Törhönen ropar att ”bra att den där lärarkvinnan kommer med på arbetsresa, henne får man åtminstone av”, säger Virtanen.
Katriina Ilmaranta var som professor på scenografiavdelningen Törhönens kollega i flera år. Hon säger att hon fick ett nattligt samtal av Törhönen från Tammerfors filmfestival.
- Törhönen krävde med våld att han skulle få komma in till mitt hotellrum. Situationen var pressande, säger Ilmaranta.
Hon är övertygad om att det ligger verkliga händelser bakom studerandenas berättelser, även om det är svårt för utomstående att bevisa sådant som hänt mellan två personer.
- Trakasserierna har blivit en generationsupplevelse. Jag tror inte att den tidens lärarkår har förstått hur många årskullar Törhönens beteende har lämnat ett spår hos.
Ilmaranta poängterar att det inte varit fråga om någon enskild person som tillåtit Törhönens beteende, utan om ett kollektiv. Enligt Ilmaranta har Törhönens antastanden varit allmänt kända inom Konstindustriella högskolan, men skolan hade inte beredskap att ingripa.
- Konstindustriella högskolan har traditionellt förberett sina studerande för stora framgångar. Men baksidan till den kulturen har varit mänskliga problem, stress, att stå ut med osakliga situationer och sakna stöd har varit den kulturens mörka sida.
Liisa Mustonen: Trakasserier blir möjliga när ingen reagerar
Yle har också talat med flera skådespelare och andra professionella inom filmbranschen, och de har liknande erfarenheter av Törhönens osakliga beteende.
En berättar att hon ombads uppträda utan övredel i provfilmningarna till Törhönens Hylätyt talot, autiot pihat. Två berättar att Törhönen har kysst dem med våld.
- Han bara tog tag i mig och gav mig en ordentlig tungkyss. En kvinna som stod bredvid skrattade och sade ”Lauri, alltid ska du vara såndär”, minns en tv-regissör.
Ria Kataja som spelade i serien Kotikatu berättar att Törhönen trängde sig in i damernas omklädningsrum mitt under klädbyte och tog tag i och snäppte hennes BH.
- Han sexualiserade arbetssituationen. Jag har inte stött på något liknande i branschen.
Anu Koskinen och Henna Tanskanen som spelade i Salatut elämät berättar att Törhönen behandlade kvinnor som objekt. Enligt Koskinen väckte pussandet, kramandet och de snuskiga kommentarerna uppmärksamhet hos båda könen.
- I efterhand ångrade jag att jag inte tog upp saken med den högsta chefen. Varför säger man inte högt att sådant inte går för sig i en arbetsgemenskap? undrar Koskinen.
Tanskanen berättar att Törhönen tog henne till scenografin och frågade vid vilken ålder den unga kvinnan hade förlorat sin oskuld.
Teaterregissören och skådespelaren Liisa Mustonens upplevelse av Törhönen är från 1980-talet när hon själv var minderårig. Mustonen berättar att Törhönen erbjöd sig att skjutsa henne hem, men i stället körde henne hem till sig.
- Han hade något klädesplagg han ville att jag skulle prova. I bilen lade han sitt hand på mitt lår och började massera det, så jag slog till honom.
En annan gång under en reklaminspelning började Törhönen tafsa på Mustonens bröst.
- Jag gick i lås och kunde inte säga något framför filmgruppen som bestod av bara män. Ingen reagerade, och det är just det som gör det möjligt att sådant här händer, säger Mustonen.
Törhönen kommenterar inte
Yle har flera gånger kontaktat Lauri Törhönen och gett honom möjligheten att kommentera kvinnornas berättelser, men han nekar till att kommentera.
Efter att han slutade på institutionen 2006 kom han ännu tillbaka för utredningen om att förnya filmutbildningen. Han var också utredningsman för filmfinansieringen.
Åren 2010-2015 fick Törhönen statens konstnärsstipendium.
År 2007 när Törhönens karriär som professor var över belönades han med statens pris för filmkonst. I prismotiveringen stod det att han ”genom sitt eget arbete har sett till att det i vårt land finns kompetenta filmarbetare i framtiden".