Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lättklädda kvinnorna försvinner från formel 1: ”Varken lämpligt eller relevant”

Från 2018
Grid girl vid USA:s GP 2016.
Bildtext Denna syn kommer inte att upprepa sig denna säsong.
Bild: XPB Images / All Over Press

Det vore synd om de tog bort ögongodiset, sade föraren Nico Hülkenberg nyligen om de lättklädda kvinnorna i formel 1-cirkusen. Nu har F1 ändå valt att slopa traditionen, som inte passar in i dagens värderingar och samhällsnormer.

I nästan 70 år har lättklädda kvinnor poserat i samband med bland annat F1-loppens starter.

Under den senaste tiden har röster höjts för att sätta stopp för traditionen som kallats sexistisk – och nu är det slut med såkallade ”grid girls”.

– Grid girls har varit en synlig del av F1-loppen i årtionden, men vi känner att traditionen inte passar in i våra värderingar och att det tydligt går emot dagens moderna samhällsnormer, säger F1:s marknadschef Sean Bratches i ett pressmeddelande.

Grid girl vid USA:s GP 2017.
Bild: EPA / Srdjan Suki

Det amerikanska bolaget Liberty Media köpte upp F1-serien för ett drygt år sedan och ett uttalat mål är att öka mängden kvinnliga åskådare. Grid girls passar inte in i det nya brandet.

– Vi tror det här är varken lämpligt eller relevant för formel 1 och dess gamla och nya fans runtom i världen, konstaterar Bratches.

Verstappen och Hülkenberg emot reformen

En del av förarna har öppet motsatt sig slopandet av grid girls. Till exempel Max Verstappen och Nico Hülkenberg talade nyligen för att behålla traditionen.

– De måste stanna kvar, sade Verstappen för en dryg månad sedan.

– Det skulle vara synd om de tog bort ögongodiset från starten, sade i sin tur Hülkenberg.

Formel 1-säsongen 2018 börjar i Melbourne den 25 mars.