Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu är det dags att söka sommarjobb - "med rätt attityd kommer man långt!"

Från 2018
Profilbild på studerandena Kalle Lindroos och Mats Lindeberg.
Bildtext Noviastuderandena Kalle Lindroos och Mats Lindeberg träffade arbetsgivare under rekryteringsmässan på Kåren.
Bild: Yle/ Nora Engström

Många unga studerande vandrade omkring i Kårens festsal i Åbo för att sedan stega fram till de olika stånden, som potentiella arbetsgivare hade byggt upp i salen.

Det var frågan om en rekryteringsmässa, som ordnades för studerande vid Åbo Akademi och yrkeshögskolan Novia på onsdagseftermiddagen.

En liknande rekryteringsmässa ordnades samma dag både i Logomo i Åbo och i Pargas.

På plats i Kåren var ett tiotal företag från olika branscher. Arbetsgivarna hoppades hitta flitiga sommarjobbare och andra inhoppare.

Teija Niinimäki, som ansvarar för Tallink Siljas försäljningskontor i Åbo, fick svara på många nyfikna frågor om de arbetsplatser som rederiet har att erbjuda.

Profilbild på Teija Niinimäki.
Bildtext Teija Niinimäki.
Bild: Yle/ Nora Engström

- Vi söker sommarjobbare men också personer som kan jobba året runt. Vi har morgon- och kvällsturer och också jobb på båtarna, arbetsturer som passar studerande, sade Niinimäki.

Enligt Niinimäki behöver man kunna svenska, finska och engelska för att få ett jobb. En öppen och glad attityd är ett stort plus.

- Det är också ganska bra om man studerar exempelvis till merkonom eller till restonom. Då vet man lite vad jobbet går ut på.

"Utmanande att hitta kökspersonal"

Även restaurangchef Henrika Enestam från Kasnäs hoppades på många ansökningar till de cirka 30 sommarjobb som bolaget har att erbjuda.

- Vi söker sommarpersonal till alla våra enheter, till hamnen, hotellet, restaurangen och butiken, sade Enestam.

Att hitta kökspersonal, främst kockar är den största utmaningen, berättade Enestam. En bra attityd bär också långt då man söker jobb på Kasnäs.

- Man får gärna ha någon form av arbetserfarenhet. Men med rätt attityd och ett glatt sinne så kommer man långt, sade Enestam.

"I fjol var det ganska svårt att hitta något"

Mats Lindeberg och Kalle Lindroos var några av de studerande som besökte mässan på Kåren för att prata med potentiella arbetsgivare.

Både Lindroos och Lindeberg studerar företagsekonomi vid Novia och de hoppas på att hitta en praktikplats, samt att kunna få fortsätta på arbetsplatsen också efter praktiktiden.

Rekryteringsmässa i Kårens festsal i Åbo.
Bild: Yle/ Nora Engström

- Jag söker ett kontorsjobb i samband med min praktik. Gärna något som har att göra med kundtjänst, sade Mats Lindeberg.

Även Kalle Lindroos söker främst ett kontorsjobb. Men det är inte alltid lätt att hitta något.

- Åtminstone i fjol då jag sökte praktik som första årets studerande så var det ganska svårt att hitta något. Men nu då jag har riktat mig in på marknadsföring så hoppas jag att det blir lättare för i år.

Båda tyckte att rekryteringsmässan var en god idé.

- Det är en bra idé, man kan knyta nya kontakter, sade Mats Lindeberg.

"Välkommet med rekryteringsmässa"

På plats var arbetsgivare från olika branscher.

Eva-Maria Kankainen, marknadsförare vid Kårkulla samkommun, hoppades främst kunna locka många vård- och socionomstuderande till de jobb som samkommunen har att erbjuda.

Profilbild på Eva-Maria Kankainen.
Bildtext Eva-Maria Kankainen.

- Kårkulla samkommun söker främst närvårdare, socionomer och sjukskötare, berättade Kankainen.

Även hon tyckte att rekryteringsmässan är en god idé.

- Det är väldigt välkommet. Det ger oss positiv synlighet samtidigt som vi får berätta om Kårkulla samkommun, sade Kankainen.

Diskussion om artikeln