Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förslag i Korsholm: Gratis preventivmedel åt ungdomar under 25 år

Från 2018
Uppdaterad 31.01.2018 21:46.
kondomer
Bildtext Korsholm kan börja dela ut bland annat gratis kondomer åt ungdomar.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Vårdnämnden i Korsholm diskuterade på onsdagen en motion om att erbjuda gratis preventivmedel åt kommunens ungdomar. Efter en lång diskussion kunde förslaget omfattas av nämnden.

- Vi diskuterade bland annat hurudana preventivmedel som skulle bli avgiftsfria och vi kom fram till att det är viktigt att det finns många olika slags preventivmedel. För att det som fungerar för en kanske inte fungerar för en annan, säger Ida-Maria Skytte (SFP).

Enligt motionen skulle man gå in för att erbjuda avgiftsfria preventivmedel till ungdomar i åldern 13-25 år.

- Det var vissa som ifrågasatte ifall man faktiskt ska ge preventivmedel till så unga som 13-åringar, men det finns nog personer i den åldern som besöker preventivrådgivningen. Inte kan man vända dem ryggen utan de måste också få den hjälp de behöver.

Ida-Maria Skytte
Bildtext Ida-Maria Skytte.
Bild: Yle/Anna Ruda

Ingen ekonomisk fråga

Syftet med motionen är att minska antalet aborter och förekomsten av könssjukdomar.

Tanken är att ungdomar i fortsättningen kan gå till preventivrådgivningen och där välja den metod som fungerar bäst för en själv. Och kommunen står sedan för kostnaderna.

- Men det här är inte en ekonomisk fråga egentligen. Det är klart att man måste se hur mycket man lägger in i budgeten, men det handlar inte om pengar utan ungas reproduktiva hälsa.

Preventivmedel.
Bild: Yle/Antti Kolppo

THL, institutet för hälsa och välfärd, har gjort en rekommendation till alla kommuner att man ska dela ut avgiftsfria preventivmedel till alla under 20 år.

- Så nu har man också THL om ryggen i den här frågan, säger Skytte.

Hoppas på grönt ljus i fullmäktige

Skytte som skrivit motionen är nöjd med nämndens beslut. Hon hoppas att även styrelsen och fullmäktige godkänner motionen.

- Det är nog en trend som vi ser i Finland. Allt fler kommuner går in för det här, så jag hoppas att också Korsholm vill vara en av de kommuner som stöder ungas reproduktiva hälsa och självbestämmanderätt.