Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Centerpartister trötta på Väyrynen – "måste säga rakt ut att han inte är välkommen"

Från 2018
Suuri Vaalikeskustelu 25.01.2018, TV1. Paavo Väyrynen
Bildtext Paavo Väyrynen har förbrukat allt förtroende hos en stor del centerpartister.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Centerns hedersordförande Paavo Väyrynen borde sparkas från partiet. Det tycker en väldig mängd centerpartistiskt fotfolk, enligt Helsingin Sanomat.

HS har gjort en rundringning till partiets kretsordförande i hela landet. Väyrynen upplevs vara ett problem som måste lösas.

- Om man har grundat ett konkurrerande parti och gör en valkampanj mot sitt före detta parti, då är man inte längre värd att vara hedersordförande, dundrar Södra Österbottens kretsordförande Esko Lehtimäki.

Väyrynen var obunden kandidat i presidentvalet förra veckan och grundade ett eget parti, Medborgarpartiet, förra våren.

Även om statsminister Juha Sipilä, Centerns ordförande, snällt bad Väyrynen träda ut ur partiet i våras tycker centerpartisterna att ledningen varit för snäll.

- Utan tvekan måste en lösning hittas, eller åtminstone måste vi ta i bruk ett hårdare språk. Vi måste säga rakt ut att han inte är välkommen, säger kretsordförande Jukka Mölsä i Päijänne-Tavastland till HS.

Också Mellersta Österbottens ordförande Mari Kerola är inne på samma linje.

- På något sätt – jag vet inte hur – måste vi göra klart att vi inte kan ha en medlem från två partier. Punkt. Det är icke förhandlingsbart, säger Kerola.

"Elefant i porslinsaffär"

Det är förståeligt att Centern vill bannlysa Paavo Väyrynen från partiet, men i verkligheten eggar man bara upp honom, tror politikforskaren Aini Linjakumpu vid Lapplands universitet.

- Trots att han är som en elefant i en porslinsaffär för Centern kommer det här inte beröra honom mycket. Han får bara mer energi då någon motsätter sig honom.

Linjakumpu påpekar att många av Centerns medlemmar stödde Väyrynen i presidentvalet och att de fortsätter stöda honom, för de tycker partiets linje är fel.

Hon tror att det bästa sättet att lösa problemet är att partiledningen och Väyrynen möts och att han sedan får chansen att ta ett beslut.

Diskussion om artikeln