Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rysk glädje efter chockvändningen i dopningshärvan – får medhåll av överraskad finsk expert

Från 2018
Uppdaterad 01.02.2018 12:52.
Alexander Legkov firar sitt OS-guld.
Bildtext Alexander Legkov firar sitt OS-guld på femmilen i Sotji. Nu har han fått tillbaka sin medalj.
Bild: imago/Sven Simon/All Over Press

Det var helt rätt dömt, konstaterar skiljedomstolsexperten Olli Rauste för Yle. Rauste anser att IOK:s bevis inte höll måttet i domstol, och att det därför var helt rätt att häva dopningsavstängningarna – samtidigt som man i Ryssland nu hoppas på en större OS-trupp.

I Ryssland togs Cas beslut att häva dopningsavstäningarna emot med glädje. Den ryska vicepremiärministern Vitali Mutko – som också stängts av från OS-sammanhang av IOK på grund av sin roll i härvan – menade genast att skiljedomstolen bevisat det som Ryssland hävdat hela tiden.

– Nu kan vi konstatera att det inte förekom någon statsledd dopning i Sotji, säger Mutko och citeras av bland andra AFP.

– Det har vi hela tiden sagt och nu har skiljedomstolen dömt så också, tillägger han.

Idrottsministern Pavel Kolobkov går inte lika långt. Men Kolobkov är ändå glad för idrottarnas skull.

– Jag förväntar mig att IOK kommer att tillåta dem att delta i OS nu, säger Kolobkov enligt Tass.

Lättare sagt än gjort

IOK tänker inte ändå ge någon automatisk OS-biljett åt de 28 idrottare, som nu fått sin livstidsavstängning upphävd av idrottens skiljedomstol, uppger kommittén i ett pressmeddelande.

I och med att IOK stängde av den ryska olympiska kommittén helt och hållet är det IOK som bestämmer vem de bjuder in – och är således inte bundna att tillåta till exempel Alexander Legkov försvara sitt guld på 50 km.

Det konstaterar också den finländska skiljedomstolsexperten Olli Rauste för Yle.

– I alla andra länder är det ju den nationella olympiska kommittén som utser OS-deltagarna, påpekar Rauste.

Olli Rauste.
Bildtext Olli Rauste (arkivbild).
Bild: Yle

– Det kan hända att IOK är tillräckligt smarta och faktiskt bjuder in idrottarna nu. Ifall de säger nej kommer idrottarna garanterat att överklaga beslutet igen. Den här härvan är inte ännu över, fortsätter han.

"Överraskad, men glad"

Rauste håller ändå med de ryska myndigheterna till en viss mån. IOK:s bevis var inte tillräckliga för att stänga av merparten av idrottarna.

– Men jag måste medge att jag är överraskad. Jag hade aldrig trott att domarna hade haft tillräckligt med mod för att häva avstängningarna. Jag har själv läst IOK:s motiveringar och konstaterade då att de inte håller måttet, berättar Rauste.

Enligt Rauste var bevisen följande: De avstängda idrottarna nämndes i en Excel-fil som skapades tre veckor innan OS på idrottsministeriet. Idrottarna på listan var personer som man skulle ge dopningscocktailen åt. Det andra beviset var att provtagningsröret visat spår av manipulation.

– Den stora frågan är ifall det här är tillräckligt med bevis? IOK måste kunna visa vattentätt att idrottarna faktiskt dopat sig, inte bara funnits med i planerna. Enligt min åsikt räcker det här inte till, säger Rauste.

Efterlyser försiktighet när det kommer till avstängningar

Rauste påpekar också att Cas linjedragning måste få de stora idrottsorganisationerna att öppna ögonen.

– IOK befann sig under en enorm offentlig press att straffa de ryska idrottarna. Sedan delade man ut avstängningar som inte höll måttet i domstol. Det här är en påminnelse om att man ska vara oerhört försiktig när man disciplinerar idrottare, avslutar Rauste.

IOK hade stängt av totalt 43 idrottare från OS-sammanhang på livstid. Av dem överklagade 42 beslutet till Cas. 28 av dem friades helt, medan elva stycken endast fick lindrigare straff. Tre skidskyttars överklagan behandlas först efter vinter-OS i Sydkorea.

Källor: Yle Urheilu, AFP, Tass

Ryska flaggan och OS-flaggan under vinter-OS i Sotji 2014

Totalvändningen: Cas friar 28 dopningsavstängda ryssar

Idrottens skiljedomstol upphäver flera IOK-avstängningar.

Diskussion om artikeln