Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pigga, ivriga sommarjobbare med bra attityd - det finns på önskelistan hos arbetsgivare i Östnyland

Från 2018
Uppdaterad 07.02.2018 14:50.
Cafe Fannys företagare står och kokar kaffe.
Bildtext Erik Peltonen har flera sommararbetare som återkommer många år i rad. Men han tar gärna emot fler ansökningar.
Bild: Yle/Daniela Ilvonen

Det är hög tid att söka sommarjobb. Arbetsgivarna i Östnyland har redan fått in många ansökningar och hoppas på pigga och initiativrika sommarjobbare.

På Cafe Fanny i Borgå är det tyst på vintern. Den översnöade uteserveringen ligger öde. På sommaren kommer horder av turister till kafét som behöver många sommarjobbare.

För den som vill jobba på kafé är Erik Peltonens tips att modigt ringa upp och fråga efter jobb. Alla företag sätter inte ut jobbannonser.

- Vi har alltid haft lätt att hitta sommarpersonal, många söker jobb hos oss. Vi har aldrig annonserat efter sommararbetare. De kommer in från dörren, skickar e-post och så ringer människor upp oss, säger Erik Peltonen på Café Fanny.

Cafe Fannys Företagare står i sitt caffe i gamla stan i Borgå.
Bild: Yle/Daniela Ilvonen

Kaféet kan anställa cirka 10 stycken sommarjobbare. Det behövs kafébiträden och servitörer. Också minderåriga från 15 år uppåt kan få jobb.

- Vi väntar oss glada och positiva arbetstagare, det kommer man långt med. Man behöver inte utbildning inom branschen, vi tittar mer på hurdan personen är, säger företagare Erik Peltonen på Cafe Fanny.

En brun gmmal träkorg med gammaldags glasflaaskor i.
Bildtext Sommarjobb på café är populärt, det lönar sig att själv ta direkt kontakt med caféet och inte vänta på en arbetsplatsannons.
Bild: Yle/Daniela Ilvonen

Borgå stad är populär arbetsgivare

Borgå stad kan erbjuda runt 200 sommarjobb inom många olika branscher. Rekryterare Annika Palmgren berättar att staden får gott om ansökningar till sommarjobben.

Sommarjobb på dagis och parkarbeten har varit populära, det är knepigare för Borgå stad att hitta kompetenta sommarjobbare inom kommuntekniken och vårdbranschen.

- Vi har jobb som är tänkta för studerande och är mer krävande. För att få de sommarjobben ska man studera den branschen eller ha jobberfarenhet, säger rekryterare Annika Palmgren på Borgå stad.

Sjukskötare med mask på i operationssal.
Bildtext Det är utmanande för Borgå stad att hitta personal till sommarjobb som kräver en viss utbildning, som sjukskötare.

Borgå stad ska också anställda hundra unga som inte tidigare sommarjobbat på staden.

- För unga sommarjobbare är kraven inte så höga, vi hoppas man är glad och ivrig, positivt inriktad och kommer i tid till jobbet, säger Annika Palmgren.

En skylt där det står muovitehdas på i från sköldvik.
Bildtext Vill du sommarjobba bakom den här skylten i Sköldvik måste du redan ha studier i rätt bransch under bältet.
Bild: Yle/Daniela Ilvonen

Bara utbildade sommarjobbare på plastfabrik i Sköldvik

Plastfabriken Borealis i Sköldvik är en stor arbetsgivare på sommaren. Bolaget får upp till tusen ansökningar till sommarjobben årligen, och kan anställa närmare 80 sommarjobbare.

På Borealis finns det både fabriksjobb och arbete på laboratioret under sommaren.

- Vi förväntar oss att sommarjobbaren har en grundläggande utbildning som passar de arbetsuppgifter den får här. Det är ett krav. Men vi uppskattar också att arbetstagaren är intresserad, visar egen aktivitet, vill lära sig saker och tar egna initiativ, säger personalchef Marja Ora på Borealis.

Marja Ora  i bild med en gul jacka  på sig
Bildtext Marja Ora, personalchef på Borealis.
Bild: Yle/Daniela Ilvonen

Alla sommarjobb på Borealis kräver någon form av utbildning, antingen yrkesskola, yrkeshögskola eller högskolestudier.

- Vi deltar i kampanjen “ansvarsfullt sommarjobb” och kan berätta att ifjol kom vi på fjärde plats bland stora företag i den här tävlingen. Det var ett glädjande resultat och inger tro i att vi gör rätt saker här, säger Marja Ora på Borealis.

Sibbo får många ansökningar

Sibbo kommun kan erbjuda runt 40 sommarjobb, det är fråga om städning, parkarbete och jobb inom vårdsektorn.

- Vi väntar oss att sommarjobbaren har en bra attityd, är pigg och beredd att göra många olika saker. Vi kräver att de som jobbar inom vården har studerat branschen, men för parkarbeten behövs inte utbildning, säger rekrytereringsexpert Laura Damski på Sibbo kommun.

Sibbo kommun har inte haft svårigheter med att hitta sommarjobbare. Redan 75 ansökningar har trillat in trots att ansökningstiden tar slut först den 19 februari.

ung kvinna står bakom disk i glasskiosk och håller i en glass.

I år ska det finnas fler sommarjobb - och de ska sökas allt tidigare

Många sommarjobb inom turism- och restaurangbranschen.

Diskussion om artikeln