Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Thomas Elfgren: Jag jobbar så länge det finns passion och vilja

Från 2018
Thomas Elfgren, kriminalöverkommissarie och fullmäktigeledamot från Sibbo.
Bildtext Thomas Elfgren är inte redo att titulera sig pensionär.
Bild: Yle / Hanna Othman

Överkriminalkommissarie Thomas Elfgren har jobbat som polis i över 40 år. Nu borde han börja fundera på sin framtid som pensionär, men han har ingen lust att sluta jobba. Hans utmaning är att ta reda på om han ska pensionera sig eller inte.

Arbetskollegorna frågar honom nästan dagligen om hans planer. De tycker det vore dags för honom att pensionera sig eftersom åldern är inne för det.

– Jag har varnat dem att varje gång de frågar eller påpekar om min ålder så kommer jag att jobba ett år till, skrattar han.

Det är få poliser i världen som haft hand om den typen av uppdrag som Thomas Elfgren. Han jobbar vid centralkriminalpolisen med bland annat internationella brottsutredningar. Han har bott i Rwanda i fem år för att utreda brott mot mänskligheten. Han har också haft hand om många svåra kriminalfall här hemma. Jobbet betyder mycket för honom och han njuter av sitt arbete.

Vikten av att känna sig betydelsefull

– Jag väntar alltid på måndagen. Jag älskar utmaningar och vill känna mig betydelsefull. Ju mer utmanande ett uppdrag är, desto mer njuter jag, säger han.

Även om jobbet på centrakriminalpolisen snart kommer att ta slut, är han övertygad om att han kommer att hitta på nåt annat som får honom att känna sig betydelsefull. Vad det skulle vara vet han inte ännu.

Utöver jobbet, som han älskar, finns det en annan sak som han ser som väldigt betydelsefull. Det är att umgås med sina barnbarn.

– De är det bästa som finns, säger han.

Han fick en storfamilj som äldre

Thomas Elfgren var över femtio år då han år 2007 adopterade sex barn från Rwanda. Vid adoptionstillfället var barnen i åldern 13-21 år. Livet i Afrika är totalt annorlunda så visst har det varit en stor omställning för oss alla.

Alla sex barnen bor idag i Finland. Familjen har också ett fritidshus i Rwanda dit Elfgren åker så ofta han kan. Helst skulle han bo i Afrika, åtminstone stora delar av året, men barnen och barnbarnen finns här och dem vill han inte leva utan. Det absolut bästa i livet är utan tvekan hans fyra barnbarn, konstaterar han.

Du är inte en yrkestitel utan en hel människa med drömmar om framtiden.

Christine Suvanto

Under den gångna veckan har Thomas Elfgren aktivt funderat på sin framtid som pensionär. Har han fått hjälp av den professionella coachen Christine Suvanto. Hon får ofta klienter som tampas med våndor då det gäller pensionering.

– De finns tre kategorier av människor. De som längtar efter sin pensionering, de som fruktar den och så finns det de som längtat efter att pensionera sig men som efter två år känner sig vilsna. Då alla punkter på listan med grejer de ville förverkliga som pensionärer är avbockade, vet de inte vad de ska ta itu med till näst.

För den tredje kategorins personer slår det till hårdast, menar Christine. Om man aldrig sätter sig ner och funderar på vem man är och vad det är som driver en, känner man sig tom.

Christine uppmanar var och en att tänka de här tankarna oberoende ålder.

– Du är inte en yrkestitel utan du är en hel människa med drömmar och tankar om framtiden. Ge dig själv tid, uppmanar hon oss. Känner du inte dig själv, kan ingen lära känna dig heller.

Drömmer fortfarande om att förbättra världen

Thomas Elfgren säger sig vara en idealist som fortfarande drömmer om att förbättra världen. Det han kan tänka sig göra i framtiden är att föreläsa för unga och barn om sina erfarenheter. Det bästa han vet är att få prata för unga och barn om en bättre värld.

– Det finns ingen bättre publik än dom, ler han.

Jag har en eld jag inte har för avsikt att släcka med ordet pensionär.

Thomas Elfgren

– Jag har en eld som jag inte har för avsikt att släcka med ordet pensionär. Jag jobbar så länge det finns passion och vilja.

Hans kollegor behöver med andra ord inte undra och fundera längre för nu har han bestämt sig. Jobbet på centralkiminalpolisen kommer att ta slut, men i pension går Thomas Elfgren inte.

– Vi har bestämmelser i samhället, vilket betyder att jag ska gå i pension då jag fyllt 63 år. Men eftersom jag anser att åttio är det nya fyrtio, har jag kommit till slutsatsen att jag inte behöver göra det, konstaterar han.

För Thomas Elfgrens del handlar det snarast om att byta arbetsgivare. Vem den arbetsgivaren är vet han inte idag, men att titulera sig pensionär är Thomas Elfgren inte alls redo för.

Thomas Elfgren och Christine Suvanto medverkar i Efter Nio radio på lördag 3.2.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Efter Nio radio: Thomas Elfgren vill inte gå i pension

31:04

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln