Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

FSUD:s ordförande Rebecca Åkers försvarar strejkrätten

Från 2018
Rebecca Åkers fotograferad vid Yle i Vasa
Bildtext Rebecca Åkers.
Bild: Magnus Hansén

Finlands svenska unga socialdemokrater FSUD försvarar strejkrätten. Strejkkortet används inte på något sätt för lättvindigt och det finns goda skäl till fredagens strejk, säger FSUD:s ordförande Rebecca Åkers.

Åkers och FSUD intar därmed en annan linje än Svensk Ungdoms ordförande Christoffer Ingo, som ifrågasätter rimligheten i fredagens strejk.

Bakom polemiken mellan de politiska ungdomsorganisationerna står debatten om regeringens förslag till aktiveringsmodell för de arbetslösa. Den omstridda modellen är i sin tur anledning till den kommande strejken.

Finlands svenska unga socialdemokrater FSUD har redan tidigare tagit ställning emot aktiveringsmodellen.

FSUD skriver i ett pressmeddelande att modellen inte erbjuder arbetslösa något nödvändigt stöd utan istället bestraffar dem för saker de själva inte kan påverka.

Goda skäl till strejk

FSUD ifrågasätter det budskap som Svensk Ungdoms ordförande Christoffer Ingo för fram om strejkrätten. I ett inlägg på facebook säger Ingo att han anser att politiska strejker inte hör till i västvärlden på 2000-talet.

- Vi inom socialdemokratisk ungdom vill påminna om att arbetstagarnas möjlighet att visa sitt missnöje över det politiska styret är en grundläggande rättighet. Strejkkortet används inte på något sätt för lättvindigt och det finns goda skäl till fredagens strejk, säger FSUD:s ordförande Rebecca Åkers.

FSUD lyfter i sitt pressmeddelande upp den historiska betydelse som strejkrätten haft och påpekar att strejkrätten även skyddas av en rad internationella avtal.

Diskussion om artikeln